Лазаровден ден в Баня започва с хорото "Играй, Играй, Лазаре"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 12 Април 2021 18:28

Кметството, читалище "Св. св. Кирил и Методий", Основно училище "Неофит Рилски" и Детска градина "Вяра, Надежда и Любов" в Баня ви канят на пъстро  Лазарско хоро "Играй, играй, Лазаре" - Лазаровден в Баня.

На 24 Април 10,00 часа /събота/ 2021г. на площада пред читалището ще се извие Лазарско хоро.  В  него могат да се включат всички момиченца от Баня, които облекат народни носии. Тези, които имат желаине да се хванат на хорото, но нямат свои костюми, може да получат за участие от читалището в Баня. В хорото ще участват Детска фолклорна формация "Зорница", Фолклорен клуб "Тракийка" и Групата за изворен фолклор.
Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.
Нашият народ нарича празника "Лазар" или "Лазарова събота". В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичай  - Лазаруване.
На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц. Пеят да здраве,берекет, плодородие и за щастие в домовете. Стопанката посреща лазарките и ги дарява с яйца, плодове, сладки и паричка, които те събират в кошнички.
Пролетните празници в Баня са истинска омая.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker