Наши музеи на национална конференция в Панагюрище
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 13 Май 2021 17:03

Национална научна конференция „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти” се проведе на 12 и 13 май в Панагюрище.
В приветствието си директорът на

 

Исторически музей-Панагюрище доц. Д-р Атанас Шопов каза:  „В своето развитие всеки народ създава богат пантеон от символи, изградени на базата на веществени или абстрактни знаци, които маркират неговото съществуване. Съдбата отрежда на българския народ една богата палитра от символи, които са породени от реалността. В тях е въплътена героиката на националния дух. Идеалите, издигнати от Георги Раковски и Васил Левски показват блестящата ориентация в най-съвременните форми за водене на национално-освободителната борба. В нея свое самобитно място имат и героите от Април 1876-та година."

 


Организатори на конференцията са Община Панагюрище, Институт за исторически изследвания-БАН, Сдружение „Български музеи“ и Историческият музей в Панагюрище, а научен ръководител проф. Пламен Митев от СУ "Св. Климент Охридски".


Целта на научната конференция беше да се постави във фокуса на вниманието на научната общност Априлското въстание и да се даде възможност това значимо събитие да бъде представено през погледа на съвременните научни търсения, като се изнесат нови факти, аргументи, и интепретации.
Повече от 40 участници - специалисти от научни институти и музеи, се включиха в националния научен форум.
На конференцията в Панагюрище бяха и представители на музеите от община Карлово - Стоян Иванов от ИМ - Клисура, Дора Чаушева - НМ "Васил Левски" и Ася Николова - НМ "Христо Ботев", които участваха и се включиха в дискусията.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker