Къща "Райно Попович" в Карлово с експозиция от уникални документи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 13 Май 2021 17:16

Къща "Райно Попович" представя постоянна експозиция на предмети, свързани с историята на Карлово и региона. Може да видите предмети, снимки и документи за розопроизводството и розобера. Акцент е документ и снимка на първата Царица на розите в Карлово и вероятно в страната от 10 юни 1930г,  - това е госпожица Елена Пулиева.

Ордени, медали, документи и снимки свързани с 28 пехотен Стремски полк в Карлово. Лична карта, като народен представител на генерал Христо Мархолев, внук на генерал Генко Мархолев. Самият Христо Мархолев  е флигел-адютант и придружава царица Йоанна и двете и деца Симеон и Мария- Луиза при напускането им на България през 1946 г. през Истанбул до Александрия в Египет.

Също интересен е документът на полковник Иван Фичев /внук на Кольо Фичето/, по-късно генерал и министър на войната до майор Христо Брайков, командир на 43 пехотен полк. Христо Брайков е син на Брайко х.Генов, виден Карловец и ученик на учителя Райно Попович. Заповядайте на изложбата за да видите и други интересни експонати.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker