СОСЗР-Карлово: Строим паметника на ракетчика със свои средства
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 14 Май 2021 14:14


Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я

на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ -
Общинска организация „Васил Левски“ - гр. Карлово

В началото на месец май 2021 г. в интернет-пространството и по-конкретно във Фейсбук – Карлово, публична група, скорошни мултимедийни файлове, лицето Николай Велков стартира една недостойна полемика – дискусия с мото: /цитираме с отвращение/ „Най-големият бетонов полов орган се намира в …“, визирайки изграждания от Общинската организация на СОСЗР – Карлово Мемориал на българския ракетчик в Карлово.
Ракетните войски на България, в периода на съществуването си, бяха един от основните стожери, върху които се крепеше величието и могъществото на Българската армия, изпълняваща конституционния си дълг за защита на Отечеството. Хиляди достойни офицери, сержанти и войници служеха в нейните редици, служеха с достойнство и чест на род и Родина. Ненапразно Ракетните войски на България често бяха наричани „елита на българската армия“.
В хода на развитието на полемиката и дискусията бяха изказани тези и твърдения, които не отговарят на разбирането за честност и почтеност при дискутиране на каквито и да са въпроси от обществения живот, но и които са в пълно противоречие с истината. Оставяме настрана, макар че това съвсем не е маловажно, езика, стила и изказа на част от хората, включили се в дискусията – в крайна сметка то е израз на тяхната култура, възпитание и самоуважение.

Два са акцентите в откровените лъжи и манипулации на фактите по темата.

Първият от тях е за това, че „Експертният съвет към общината не е дал съгласие за строежа!?“ – визира се Експертният съвет по устройство на територията /ЕСУТ/ към общината. Тази теза е формулирана и отстоявана от карловския художник и скулптор Димитър Рашков. И той препраща интересуващите се по въпроса към „запасните офицери“.

Ето защо, Съюза на запасните офицери и сержанти от запаса и резерва – гр.Карлово, отговаряме:
1.    С Протокол № 8 от 12.05.2017 г. проекта за изграждане на Мемориала на българския ракетчик в Карлово, с всички необходими документи за това, е разгледан и приет от ЕСУТ – Карлово;
2.    Община Карлово е издала Разрешително за строеж на Мемориала на българския ракетчик в Карлово под № 17 от 21.02.2018 г.   


Втората теза, манипулация и откровена лъжа е внушението, че финансовите средства за изграждането на Мемориала „струват около 20 хил. лева на карловци“. От написаните коментари прозира внушението, че за строежа на Мемориала на българския ракетчик в Карлово се изразходват едва ли не „грешни“ общински, държавни или европейски финансови средства.
Това е лъжа.

Ето защо, Съюза на запасните офицери и сержанти от запаса и резерва – гр.Карлово, отговаряме:
1.    Всички събрани до момента финансови средства за изграждането на мемориала на българския ракетчик – Карлово са лични, доброволни дарения на физически лица и фирми. Това са преимуществено служилите в ракетните поделения от Карловския гарнизон офицери, сержанти и старшини, войници и  военни служители; членове на Общинската организация на СОСЗР в Карлово и на други наши съюзни структури от страната;  симпатизанти и привърженици на идеята за изграждането на този паметник. Сред дарителите има Вицепрезидент, народни представители от няколко поредни Народни събрания от различни политически партии, висши генерали и офицери от Ракетни войски на България и много други.
2.    До момента няма нито един лев общински, държавни или европейски финансови средства, които да са изразходвани за строежа на мемориала или такива, които да са налични и да бъдат изразходвани за в бъдеще.
3.    В Общинската организация на СОСЗР – Карлово, изграждаща мемориала, се води поименен отчет на събраните финансови средства и всеки, който би проявил интерес към това, би могъл да получи достоверна информация по въпроса.

Завършването на строежа на Мемориала на българския ракетчик в Карлово, след полагането на първата копка, се забави – основно от ограниченията и трудностите в целия наш обществен живот, породени от пандемията на коронавируса COVID – 19, както, отчасти, и от необходимостта  за събиране на допълнителни финансови средства за довършване на строежа -  Количествено-стойностната сметка /КСС/ на Мемориала /по цени от 2014 г./ е 29 537.05 лв.
Имаме разбирането, нагласата и желанието да приключим със строителството на Мемориала в максимално кратки срокове.


В заключение, УС и Общ.С на Общинска организация на СОСЗР – Карлово, изказваме своето възмущение и недоволство от изказаните неверни тези и твърдения в публикациите на участниците от фейсбук-групата Карлово, отнасящи се за Мемориала на българския ракетчик в Карлово.
Същевременно, ние ще следим хода на публикациите по темата и за изказаните лъжливи твърдения и инсинуации ще обмисляме възможностите и за други правно-регулирани форми и средства, с които да се противопоставим на подобни лъжи и да търсим отговорност от авторите им.
Запасното войнство от града на най-великия българин – Апостола на Свободата Васил Левски – Карлово, няма да допуснем по никакъв начин да се петни името и достойнството на Българската армия, на нейните видове и родове войски, от които и ние самите произхождаме и на които принадлежим.
Решително и безкомпромисно ще се противопоставяме на всякакви опити, независимо от когото и да са инициирани и подкрепяни, чрез които да се руши престижа, да се посяга на честта и авторитета на действащата войска и на запасното войнство.

Декларацията е обсъдена и приета на заседание на Управителния съвет и Общинския съвет на Общинската организация на СОСЗР в Карлово – Протокол № 191 от 12 май 2021 г.

Заместник-председател Общински съвет СОСЗР – Карлово

полк.инж.о.з. ……..…. /Ненко Чернооков/

Секретар  Общински съвет СОСЗР – Карлово

м-р инж.о.з. ……..…. /Стефан Груев/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker