Ревю на кукери доведе посланика на ЮАР в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 03 Март 2011 10:08

Традиционният празник, посветен на Сирни Заговезни събира в събота в 10.00 часа на площад „20 юли” кукерски състави от цялата община. Началото на празненствата  за Сирница постави няколко дни по-рано голямо кукер-ревю в Карлово. Посланичката на Южноафриканската република у нас Шийла М. Камерър бе специален на  събитието. Това бе първата проява на новоучредената фондация „Кукери”, общината, читалищата в Карловско и още няколко партньори.
Кукер-ревю и три изложби, посветени на обичаите около Сирни Заговезни бяха в основата празненството. Зала „Васил Караиванов” се оказа тясна да побере желаещите да се включат него. Девойки в народна носия посрещаха публиката и участниците и завързваха на китките им  мартеници. Кметът на общината Найден Найденов и председателят на Общинския съвет Тошко Стоев приветстваха присъстващите. Малко по-късно Нейно превъзходителство Шийла М. Камерър получи като дар от празника оригинална  маска на кукер от Баня, изработена от Тоня Димова.
Идеята ни е да възобновим традициите през Сирната седмица в Карловско. В не толкова далечното минало  в понеделник, сряда, събота и неделя хората по нашите села се правили маскаради, ходили са си на гости маскирани. Те са споделяли както трапезата, така и радостите и очакванита за идваща пролет, обяви в началото на празника водещият Мано Манов, кмет на Климент и един от учредителите на фондация “Кукери”.
Над 20 кукери от 12 селища в Карловската община демонстрираха костюми, хлопки и маски  пред публиката.  Всеки от участниците показа и танцовите стъпки, характерни за неговото населено място. 
След ревюто бяха организаторите предложиха  разпродажби – на гозби, които се готвят в Сирната седмица преди Заговезни, на детски рисунки  и кукерски маски. За кратко време бяха изкупени всички блюда и голяма част от маските и рисунките. Част от средствата организаторите предоставиха на участниците в кукер-ревюто. Другата част постъпват във фондация „Кукери” за следващите прояви.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker