Родолюбци подготвят похода "Последният път на Хаджи Димитър"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 25 Юли 2021 18:18

Родолюбци се стягат за националния туристически поход  „Последният път на Хаджи Димитър“, посветен на  153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Кулминацията на проявата е  поклонението на гроба  на Хаджи Димитър на връх Кадрафил край Свежен.

Организатори са Община Брезово и ТД „Средногорец“ – Брезово. За първи път тази година походът е част от Националния календарен план за 2021 г. за спортно-туристическа дейност на Българския туристически съюз.

Походът има за цел да запознае участниците в него с последните дни от живота на Хаджи Димитър. Походниците преминават по маршрута, по който останалите живи четници след битката на Бузлуджа, са пренесли на носилка ранения си войвода в Средна гора край Свежен. Походът ще завърши на връх Кадрафил, където ще се отдаде почит на участниците в последното сражение на четата на  Хаджи Димитър  и Стефан Караджа на връх Бузлуджа и последвалите събития от края на юли и началото на август 1868 г.

Походът потегля  на 5 август, четвъртък и ще продължи до 7 август, събота. Участниците ще преминат по маршрута  връх Бузлуджа - с. Енина - с. Виден -  с. Турия - връх Кадрафил над  Свежен. Край гроба на Хаджи Димитър на връх Кадрафил  участниците ще припомнят в слова героичния път на войводата и ще се поклонят пред паметта му.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker