В Сушица празнуват "Свети Пантелеймон"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 28 Юли 2021 06:22

Десетки жители на  квартал "Сушица", както и много карловци и хора от региона се събраха на 27 юли в местността Свети Пантелеймон в полите на Стара планина, за да почетат светеца, закрилник на квартала.

Традицията е на повече от два века.

Празникът  „Св. Пантелеймон“, бе организиран от Община Карлово и НЧ „Васил Левски – 1927 г.“
Той бе открит от заместник-кмета Антон Минев. Той припомни, че Сушица е най-старото селище в региона и поздрави самодейците към читалищата в общината за това, че в продължение на години поддържат българския дух и спомагат за запазване на традициите и обичаите в страната.
В празничната програма участваха: танцов състав „Жар“ при НЧ „Развитие – 2016 г.“ с. Ведраре, танцов клуб „Тракийка“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.“ гр. Баня, самодейци от НЧ „Васил Левски – 1927 г.“ кв. Сушица и нестинари от гр. Бургас. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижи фолклорна формация „Наздравица“.

Край малкия параклис бе раздаде обредна храна, а на сцената играха и пяха местни фолклорни групи.

Кой е свети Пантелеймон, 27 Юли - Свети Пантелеймон
(Атон) - Лечителя
“Той е живял в края на III и началото на IV век. Съгласно източници, светецът е роден в гр.Никомидия, който бил цветущ град в Мала Азия, разположен на брега на Мраморно море. Никомидия била столица на източната половина на Римската империя при император Диоклетиан и неговите приемници. Съобщава се,
че в Никомидия са живяли, светителствали, проповядвали християнското учение и свидетелствaли за вярата много светци. Като пример могат да се посочат Свети 20000 мъченици, изгорени в Никомидия през 302 г. (този ден се чества на 28 декември)
Високообразован за времето си, Св. Пантелеймон бил силно вярващ и известен като лечител. Пътувал много, за да лекува болните. Заради извоювания огромен авторитет, слава и популярност сред обикновените хора, той си спечелил много врагове и омраза. Особено силна била омразата на градския управител Всъщност голямата и неподкупна вяра на Панталеймон в Христос и.неговото учение станала причина да бъде подложен
на страшни изпитания...
Много български християнски църкви и манастири носят името на Св. Пантелеймон. Днес Светецът е патронен празник на много български болници, медицински центрове и лаборатории...”
споделено от интернет
вижте още:

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker