Министърът на културата се срещна с носителите на Вазовата награда за 2021 г.
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 28 Юли 2021 10:30

Министърът на културата прие днес в Министерството на културата екипа на списание „Любословие”. На срещата присъства и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов.


Редакторският екип на списание „Любословие“ бе отличен в град Сопот с Детската Вазова награда на тържествата по повод 171 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Почти година след кончината на дългогодишния директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин-Кирил Философ” (НГДЕК), г-жа Гергина Тончева, и в нейна памет, както и тринадесет години след издаването на осмия, последен досега брой на алманаха на училището, излезе девети брой на „Любословие“. Изданието е плод на работата на много ученици и на техния учител по литература Борис Иванов. В Министерство на културата освен него гостуваха Веселин Манчев, Беркант Исаев - ученици от НГДЕК и автори на текстове, както и Радослав Илиев, преподавател по „История на културата” и Теодора Велева, възпитаник на училището и експерт по „Връзки с обществеността” в Община Сопот. Шера Алли, ученичка от НГДЕК, също част от наградения колектив, не можа да присъства лично заради ангажимент в чужбина.

Министър Минеков поздрави младите носители на отличието, като им пожела да успеят с каузата цялата НГДЕК да се премести в една сграда, която да не се намира в покрайнините на София. Той им съобщи, че вече е одобрил ремонт на сградата, която се намира в центъра на столицата, но продължава да подкрепя мисията училището да има нормална сграда на адекватно място.

Министър Минеков и редакторският екип на „Любословие“ обсъдиха възможностите, които дава на младите хора работата за едно такова списание и свободата да развиват изследователска дейност и критично мислене. Министър Минеков разказа на младите хора и за идеята си Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, да се превърне в модерен и притегателен център за млади таланти. По време на разговора бяха засегнати и несъвършенствата на Закона за културното наследство във връзка с адекватното опазване на сградите – недвижими културни ценности. По думите на редакторския екип на „Любословие“ те са получили подобно внимание за първи път. В края на срещата министър Минеков подари книги на младите автори и специално издание за библиотеката на НГДЕК.

Веднага след това министър Минеков прие и носителя на тазгодишната Национална литературна Вазова награда – Боян Ангелов.  

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker