Известни пианисти от Версай с невероятен подарък към карловци
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 23 Август 2021 17:50

Музиканти от Франция подариха концерт на карловци, известното дуо „Романо-Марков“ пристигна в града под Балкана по покана на Ротари-Карлово и остана  през целия уикенд.

В петък вечер Паскал Романо и Илиян Марков излязоха на сцената в зрителната зала в читалище „Васил Левски“. Концертът бе

 

под мотото „100 години от рождението на Астор Пиацола“. Произведенията на аржентинския композитор, чийто любим инструмент е  банданеонът, са в репертоара на дуото. "Романо-Марков"  изпълниха два цикъла на Пиацола -„История на тангото“ и „Годишни времена“, а след това и „Испанска рапсодия“ на Равел.  


Това гостуване в Карлово е непосредствено след концерта на дуото  във Варна. Музикантите вече записаха цялата си програма във Варна и Карлово в студио, техният CD ще излезе в началото на ноември и ще  се разпространява както в България и Франция, така и по света.Известни музиканти от Франция подариха концерт на карловци.


Илиян Марков е от Варна, учил пиано в Софийската консерватория, а в края на 90-те години заминал за Париж и там направил кариера. Той е преподавател по пиано в консерваторията във Версай. Паскал Романо  също е преподавател в консерваторията във Версай и директор на консерваторията в  град Плезир близо до Версай.

Поканата към Илиян Марков и Паскал Романо отправиха д-р Антонина Дончева и съпругът и д-р Иван Дончев след случайна среща във Варна - родният град на известната в региона стоматоложка и на българския музикант. Само след няколкоминутен разговор се родила идеята Илиян Марков и неговият професионален партньор да гостуват в Карлово.

Показахме им още Сопот, лифта към билото на Балкана, гледките към Стремската долина, музикантите бяха очаровани от природата в тази част на България, сподели пред „Марица“  д-р Антоанета Дончева.


А Паскал Романо и Илиян Марков бяха впечатлени  от сградата на карловското читалище, от летния театър и от възможностите за културен живот, но най-вече от голямата зрителна зала, в която бе техния концерт. Преди да застанат зад пианото двамата изпробвали няколко инструмента и огледали внимателно салона.  Чудесно съчетание на  архитектура и акустика, споделиха те,  възхитени от  интериорните решения като паното от дърворезба, което всъщност е акустично домино. Били сме в много красиви зали, но в тази съчетанието на архитектурата с акустичните решения е отлично, това не се среща  често. С удоволствие бихме свирили отново тук, казаха двамата музиканти.

Източник: marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker