Отиде си големият художник Дечко Тодоров!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 26 Август 2021 10:20

Почина големият карловски художник Дечко Тодоров.  Той  е издъхнал тази нощ в болница. Тъжната вест съобщиха негови колеги от града на Апостола.

Дечко Тодоров е един от най-ярките творци

 

в историята на града и значим български художник. Роден е през 1946 година. Завършил е Художествената академия „Николай Павлович“ в София през 1972 г. Член е на Съюза на българските художници.  Има самостоятелни изложби в Стокхолм, Вашингтон, Ню Йорк, Германия, Гърция, Чехия. Негово ампола са графиките и  акварелът, има впечатляващи постижения в областта на илюстрацията, сред които са произведения на Иван Вазов.
Значителна част от творчеството му  е посветена на Апостола – неговият цикъл от смесена техника, посветен на Васил Левски е ненадминат в темата за Апостола.



В Карлово той остави впечатляващ стенопис на църквата „Света Богородица“ в който е изобразено ръкополагането на младия Васил Кунчев за дякон. В къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот е друга негова монументална творба, в която като в семеен портрет събра Вазовите герои. Негов стенопис има в Клисура.


Творби на Дечко Тодоров има в Националната художествена галерия, в Пловдивската държавна галерия, в градската библиотека „Мартин Лутър Кинг в във Вашингтон, в Общинската художества галерия в Карлово. Почти няма карловски дом, който да не е украсен с картините на Дечко Тодоров, изобразяващи Старо Карлово, Балкана, водопада Сучурум.


 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker