Нова книга представи летописеца на българския алпинизъм доц. Сандю Бешев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 27 Септември 2021 14:49

Прeдставянето на книгата се състоя преди няколко дни и в родния град на Алпиниста на столетието Христо Проданов в зала "В.Караиванов" в община Карлово.
Книгата е издание на списание „360 градуса” и е озаглавена „Истории за началото на планинарството в България”. В нея на 164 страници /голям формат/ и в модерен дизайн са изложени 36 автентични разказа за началото на българското планинарство, водещо началото си още от 1864 г. Именно по това време самоковският възрожденец Христодул Сечанов пребивава в гр. Люцерн във връзка с първия превод на Библията на български език.


В малкото си свободно време любознателния българин се изкачва на непретенциозния връх Фуксбюл, в района на гр. Люцерн. В хронологичен ред в книгата са разработени и следващите първи туристически и алпийски прояви. Наред с тях авторът умело дава сведения и за нивото на световния туризъм и алпинизъм, по същото време,което нагледно читателят може да установи с какво изоставане се развива нашето планинарство „заслуга” за което има 500-годишното ни турско робство.
В книгата освен алпинизма като допълнение са застъпени и още няколко планинарски раздела – туризъм, ски спорт, сноуборд, колоездене, както и заражданеъто на планинската спасителна служба. В някои от посочените раздели частично участие имат и още някои автори.
Специално място е отделено и на ролята на жените в развитието на алпинизма и планинарството у нас.
Книгата е част от мащабното изследване на историята и развитието на планинарството в България въобще и на алпинизма в частност. В разговор с автора стана ясно, че това е първият том от мащабния материал /около 1000 машинописни страници/, събиран от автора в продължение на 65 години. Материал, който издателството на списанието обещава да издаде до 2023 година.
Книгата е онагладена и с повече от 200 автентични снимки.
За сведение на тези, които се интересуват от близката и далечна история на планинарството у нас и в света съобщаваме, че екземпляри от книгата се намират в книжарница Контракс на пл. 20 юли Карлово.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker