Нова наредба гарантира обществени обсъждания по важни проекти на общината
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 30 Септември 2021 16:39

Общинският съвет в Карлово прие Наредба за провеждане на обществени обсъждания. Тя е част от национален проект „Вход за граждани“ и е инструмент на местната власт за взаимодействие с гражданите и обществени групи при решаване на важни въпроси. В Карлово проектът се осъществява от Центъра по правата на човека, чийто председател е Вълко Станев. А проектът за наредбата бе внесен в заседанието на местния парламент от общинския съветник Тошко Стоев.

Наредбата определя условията и реда за провеждането на обществени обсъждания при приемане на нормативни актове, планове, стратегии и програми.

Според нея обществените обсъждания се организират от председателя на общинския съвет, кмета на общината или определени от тях лица, като могат да се привличат и външни модератори. Обществените обсъждания задължително се обявяват на официалната страница на общината, а в хода на тяхното провеждане може да се привличат определени професионални групи, граждански организации, бизнеса или други заинтересовани страни.

Задължителна част от тези обсъждане е възможността на заинтересованите страни да предоставят писмени становища, мнения и коментари.

Наредбата съдържа специален раздел, в който се определя реда на общественото обсъждане на проекта за бюджета на общината, на отчета за изпълнението на бюджета, както и на поемането на дългосрочен общински дълг.

Главният архитект също ще може да организира обществени обсъждания по проекти, планове или предложения, които се отнасят до преструктурирането на определена територия по Закона за устройство на територията, изграждане на жилищни комплекси, градоустройствени решения и т.н.

И досега местната власт организира обществени обсъждания по проекта за бюджет на общината и по отчета за неговото изпълнение, както и по други важни въпроси. Наредбата обаче цели да направи и местната власт, и гражданите по-активни в процеса на вземане на решения.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker