Интересен проект за военната история събира музей, училище и армия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 15 Октомври 2021 10:51

В Историческият музей  в Карлово бе дадено началото на дейностите по проекта „Чест и достойнство – ние гордите потомци на Стремските войни!”. Музеят ще работи по този проект през тази година с учениците от десети клас на СУ „Васил Левски” - Карлово. Той е част от Националната програма на МОН и МО „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия”.


В историята си всеки народ проявява своята същност. Историята е енергията от миналото, която е завещана на бъдещето – на идните поколения, припомни директорът на музея Мария Деянова. А историята на стремци е неизчерпаем източник на пример за героизъм и борба за свобода и справедливост. Тяхната вяра, че България и българската кауза ще пребъдат през вековете е пропита с жизненост и с вдъхновение, каза още тя.


Секретарят на Общинската организация на СОСЗР в  Карлово о.з. майор Стефан Груев запозна участниците в проекта със структурите на военните формирования. Той припомни историята на създаването на героичния  „Железен полк” и неговите победи в битките за България като посочи и литературните източници, които могат да бъдат в помощ на учениците.  О.з. м-р Стефан Груев подари на г-жа Мариана Манчева -директор на училището книгата ”Късчета памет” за войнската слава на Карловския регион, която учениците ще могат да използват в своята изследователска дейност.
Партньори на училището са Общинската организация на СОСЗР -Карлово, 61 –ва Стрямска механизирана бригада и Историческия музей.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker