Голям християнски кръст грейна на Момини гърди край Бегунци
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 23 Октомври 2021 17:17

Голям християнски кръст  вдигнаха  жителите на карловското село Бегунци. Символът на православната вяра се извисява на хълмовете Момини гърди. Той е изцяло от метал и тежи 200 кг.

Инициативата християнски кръст да пази жителите на Бегунци е на

 

кмета Мария Таслакова и още над 20 души от всички възрасти.

Преди броени дни ентусиастите изнесоха кръста до хълма и с усилията на над 15 човека успяха да го изправят  и монтират.



В следващите седмици кръстът ще бъде осветен с християнски ритуал.



Още от сега обаче мястото стана интересно за посетители от региона. От хълмовете се открива невероятна гледка към  цялата Стремска долина – от Карлово до село Васил Левски и от Баня до Войнягово и Дъбене.

Момини гърди са най-интересното хълмисто образувание в Стремската долина, край него се е оформило  село Бегунци. Според местни краеведи хълмовете са били сушата в средата на голямо езеро, там са били откривани железни халки, за които в дълбоката древност са били връзвани лодки.



В по-ново време на Момини гърди са открити останки от траките – в големите каменни образувания  има следи от тракийски светилища, намирани са и фрагменти от керамични предмети  и монети.

Селото наброява малко над 400 жители, но в него кипи живот, разказват местните хора. Преди броени дни селото получи ценно дарение от своята съжителка Йорданка Мандражиева, която  е финансист. Тя дари на местното читалище „“Светлина-2013“ компютърна конфигурация, а кметицата на селото Мария Таслакова и читалищното ръководството  благодариха на Йорданка Мандраджиева за жеста.

Източник: marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker