Карловка връчи награда на световноизвестен учен
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 29 Октомври 2021 17:05

Карловката Николина Канарова връчи отличие на световноизвестния български учен -  физикът доц. д-р Иван Бъчваров от Софийския университет „ Св. Климент Охридски“. Това стана на  церемония в Лятното кино на Карлово в присъствието на десетки граждани, съобщава marica.bg. Отличието „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“ е за духовност, хуманизъм и патриотизъм, то бе учредено преди осем години от скулпторите от Карлово Николина Канарова и Недко Кръстев, покойник от седем години. Сред носителите на приза са професорите Христо и Йонко Мермерски, учителят Теодосий Теодосиев, читалището и библиотеката в Карлово, Ивайло Шопски, фондация „Родолюбие“ в Пловдив, диригентът Йордан Камджалов.

Доц. д-р Иван Бъчваров бе избран за носител на отличието „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“ от консултативна комисия, в която участваха карловци и преподаватели от Софийския университет.  Призът е малък бюст на Левски, изработен от Николина Канарова и Недко Кръстев,  и грамота  с образа на Апостола на фона на българското знаме.


Тази година избрахме да отличим доц. д-р Иван Бъчваров за  неговите високи постижения и заслужено признание от света в областта на науката, за възторжения му стремеж към  възраждане на националното самочувствие на българите, за обичта, вярата и всеотдайност към студентите и младите учени за тяхното обучение и развитие, за благотворителната му дейност, за създаване на физична лазерна лаборатория в Софийския университет,  обяви на церемонията Николина Канарова.  Той е доц. д-р в Софийския университет, проф. в университета ИТМО в Санкт Петербург, ръководител на изследователски екипи в Мюнхен, Бостън, Еванстън - САЩ и други световни научни центрове.

Николина и Недко Кръстев са скулптори, автори заедно и поотделно на  монументални фигури, някои от които паметници на велики личности,, включително и на Васил Левски както и на камерни творби от камък и бронз.


Канарова припомни решението им с Недко Кръстев, неин съпруг и партньор в творческите проекти, за учредяване на отличието за духовност, хуманизъм и патриотизъм.

През 2014 г- решихме, че е  време в културното пространство да се появи едно оригинално отличие – признание за дейността на личности, които са надарени, озарени,  живеещи със силата и идеята да сътворяват нещо добро за другите, да посветят това добро  на обществото, на хората които ни дават надежда, вяра и  упование  чрез науката и изкуството, обясни Николина Канарова.

Това е поредната награда, която се дава в Карлово на заслужили личности. Пет от тях са учредени и се присъждат от институции и организации – Наградата на Карлово и наградата „Д-р Иван Богоров“ на община Карлово, „Евлоги и Христо Георгиеви“,  която учреди и връчва Ротари – Клуб – Карлово, наградата на  Общинския комитет „Васил Левски“ и на фондация „Васил Левски“. Отличието „Йеродякон Игнатий-Васил Левски“ за духовност, хуманизъм и патриотизъм е първата награда в региона, учредена от двама граждани на Карлово. /marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker