Ето правилата за пожарна безопасност
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 01 Ноември 2021 16:59

 

С настъпването на есенно-зимния сезон, значително се повишава пожарната опасност в обектите главно от употребата на отоплителни и нагревателни уреди.

За подобряване организацията на пожарната безопасност, условията за успешна евакуация и пожарогасене и за недопускане възникването на пожари в обектите Ви напомнямe, че в съответствие с изискванията на „НАРЕДБА № 8121з-647 от 1 октомври 2014 г за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите, Обн. ДВ. бр. 89 от 28.10.2014г, е необходимо да се извърши следното:

1. Да се организира проверка на състоянието на пожарната безопасност в обектите и се набележат конкретни мерки за подобряване организацията, условията за успешна евакуация и пожарогасене и за недопускане възникването на пожари през есенно-зимния сезон на 2021-2022 година.

2. Плановете за евакуация да се проиграят и се издаде протокол. Десет дни преди провеждане на учебната евакуация, да се уведоми писмено РСПБЗН Карлово.

3. Със заповед да се регламентира реда за пожаробезопасно използване на отоплителни, нагревателни и други електрически уреди, като се определят местата и помещенията в обекта, в които ще се използват такива и конкретните отговорници за експлоатацията им, инструктирани за задълженията им, както следва:

3.1. За обекти, които са с централно отопление за сградата, в заповедта се определя отговорник за котелното помещение или за помещенията /местата/ на климатичните инсталации. Към заповедта се съхраняват протоколите от фирмата, която е оторизирана да прави техническото обслужване на котлите, инсталациите, контролна и предпазна автоматика.

3.2. За всички помещения, които се отопляват локално, в заповедта за отоплителния сезон, за всяко помещение се определя вида на отоплителния уред /печка на тв. гориво, ел. печка, ел. радиатор, калорифер, самостоятелен климатик, нафтова печка, печка с бутилка с пропан-бутан/ и отговорник, на който да се проведе инструктаж за мерките за пожарна безопасност срещу подпис.

Препис от заповедта и протокола да се изпрати в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Карлово.

4. Да се извърши проверка на отоплителните уреди за привеждането им в техническа изправност съгласно стандартното им изпълнение от завода-производител. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол.

В експлоатация да се допуснат само изправни и стандартни уреди и съоръжения.

5. Да се осигурят необходимите изправни уреди за пожарогасене в обекта.

6. Да се извърши проверка на елементите на защитната автоматика на системите и съоръженията. Резултатите от извършената проверка да се удостоверят с протокол.

7. Да се организира и извърши почистване на комините и димоотводните тръби на отоплителните съоръжения /при условие, че се използват такива/ от сажди и отлагания. По време на отоплителния сезон, при нужда комините незабавно се почистват и отремонтират. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол.

8. Да се извърши проверка на технологичното оборудване за осигуряване постоянна изправност на устройствата, гарантиращи ПБ при работа (дихателните и предпазните клапани, огнепреградителите, нивомерите, дренажните системи, отвеждащите тръби, контролно-измервателните прибори, взривните мембрани и др.). Резултатите от извършената проверка се удостоверят с протокол.

9. Да се организира и извърши проверка на електрическите инсталации и съоръжения от които ще бъдат захранени отоплителните, електронагревателните и други електрически уреди.

10. Да се извърши проверка по спазване изискването за изключване на електрическото захранване в края на работния ден и удостоверяване на това в дневник.

11. Да се осигурят пътища и достъп до всички сгради, съоръжения и водоизточници за противопожарни нужди, като се създаде организация за редовното им почистване от сняг и опесъчаване. Противопожарните уреди и съоръжения, пожарни кранове, хидранти и открити водоеми да се подготвят за експлоатация при отрицателни температури.

При необходимост, за консултации свързани с пожарообезопасяването на отоплителни и нагревателни уреди и мерките по предотвратяване възникването на пожари да се търси съдействието на служителите от РСПБЗН гр.Карлово на телефон 0335/9-46-80; 0335/99-222 и в приемните дни – вторник и четвъртък от 09.00 до 12.00 часа на място, на адрес гр.Карлово, ул.”Христо Проданов” №7.

РСПБЗН КАРЛОВО

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker