Носителят на наградата "Д-р Иван Богоров": От тук да тръгне движение "Език наш, насущний"!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 02 Ноември 2021 06:16

Проф. Румен Стоянов, преводач, езиковед и дипломат, е тазгодишният носител на наградата за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“. Призът бе връчен снощи  на официална церемония в Карлово

на площад „Васил Левски“ от заместник-кмета на общината Антон Минев. А лауреатът предложи наградата „Д-р Иван Богоров“ да се превърне в национално движение „Език наш, насущний“.

 

Аз съм наистина много трогнат, не само защото тази награда беше неочаквана за мен, но и защото се отнася за нещо, което наистина много ме вълнува – чистотата на българския език, заяви проф. Румен Стоянов. Той допълни, че един чуждестранен езиковед, проф. д-р Ото Кронщайнер, австриец по националност, казва дословно следното: „Българският е един от най-богатите и най-интересните езици“. И това е така, коментира проф- Румен Стоянов и уточни, че ако преброим колко души говорят български и колко думи има нашият език в миналото и сега, ще видим, че на калпак сме създали много повече думи, отколкото думи има в езици, които се говорени в по няколко държави.

Проф. Румен Стоянов е един от най-ярките радетели за чистотата на българския език. Той е автор на 32 книги, сред тях - 9 сборника с поезия и 16 книги с проза, единственият съвременен наш писател с над 200 тематични публикации за чистотата на езика ни. Един от основателите е на Съюза на преводачите в България (СПБ), преподавал е португалски и испански език в СУ „Климент Охридски“, в университети в Куба, Португалия, Мексико, Аржентина, Испания и Бразилия, почетен доктор на няколко университета. Бил е дипломат, културен аташе в Бразилия и Португалия.

Вносител на предложението за проф. Румен Стоянов е академик Благовеста Касабова - представител на СБП, лауреат на Националната награда „Д-р Иван Богоров“.

Проф. Румен Стоянов поздрави община Карлово за прекрасната идея да учреди тази награда и припомни, че какъвто ни е езикът, такова ни е мисленето. И ако нашият език е чист, това ще означава, че и ние самите като българи сме чисти, допълни той. Днес е изключително важно и актуално да пазим езика ни, защото той се залива непрекъснато от ненужни чуждици. Това е плод на едно наше неразумно отношение към езика и на чуждопоклонничество, на раболепщина, на това, че смятаме, че чуждото винаги е по-добро от нашето. Затова инициативата на община Карлово е прекрасна. Тя трябва да бъде поощрявана и подкрепяна всячески, за да прерасне в едно национално движение „Език наш, насущний“, обобщи проф. Румен Стоянов./marica.bg

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker