Карлово се побратими с град Твръдица в Молдова
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 03 Ноември 2021 16:19

Карлово се побратими с град Твърдица в Молдова. Това стана по време на официално посещение на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов там. С него бе официална делегация в

 

състав председателя на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров и началника на отдел „Канцелария“ Слави Джалъзов.

 

По време на посещението кметовете на двата града д-р Емил Кабаиванов и Георгий Попов подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на културата, образованието, туризма и спорта.


При пристигането си българската делегация беше посрещната тържествено от младежи, облечени в български носии, след което посети храм „Св. Петка Българска“. Там кметът дари, донесена от България, икона на света Петка.


Тържествената церемония по подписване на Меморандума за сътрудничество се състоя на 31 октомври в Мраморната зала на Двореца на културата в гр. Твърдица, в присъствието на българския посланик в Република Молдова Н.Пр. Евгени Стойчев, българския консул в гр. Тараклия – Ангел Маринков и протойерей Владимир Паскалев – председател на Църковното настоятелство. Подписването на Меморандума бе предхождано от тържествено заседание на Градския съвет на Твърдица, председателствано от Анна Емец. След официалната част българската делегация присъства на концерт с участието на танцьори от музикален колеж „Щефан Няга“ - филиал Твърдица, женски етнографски хор на гр. Твърдица и танцов колектив „Твърдишки извор“ при местния Дворец на културата.


По време на посещението си в молдовския град, карловската делегация посети Етнографския музей към Двореца на културата, където се запозна с пътя, изминат от българските преселници от гр. Твърдица Сливенско, както и със самобитни експонати, свързани с бита и културата на бесарабските българи. Д-р Кабаиванов подари на директора на музея българска историческа литература, която да остане за поколенията, за да познават своите корени.
Кметът на гр. Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров отдадоха почит и поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, който българските преселници са издигнали в молдовския град.



 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker