С дарения от всички жители на селото в Каравелово вдигат нова камбанария на църквата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 12 Ноември 2021 19:53

Каравелово вдига нова камбанария на църквата в селото с дарения. Първата копка на новата сграда бе направена на 8 ноември в деня на свети Архангел Михаил, който е патрон на храма. Основният камък на градежа бе положен от архиерейския наместник на Карловската духовна околия Негово благоговенство Марко Тодоров и отец Рафаил, предстоятел на църквата в Каравелово, разказа за „Марица“ кметът на Каравелово Славка Червенкова.
Кампанията за събиране на средства за нова камбанария на храма „Свети Архангел Михаил“ в Каравелово се проведе през април, месец по-рано стана ясно, че конструкцията на досегашната, която бе част от основната сграда, е разклатена и опасна. Тогава по искане на отец Марко от фирма изпратиха кран, който да свали камбанарията. Операцията по демонтажа бе безвъзмездна за местната църква. Състоянието на свалената част  от храма показа, че е необходимо да бъде изградена нова камбанария, припомни Славка Червенкова.
Отец Марко и църковното настоятелство изготвиха проект за изграждане на самостоятелна солидна камбанария. Проектът  беше внесен и одобрен от Пловдивската Митрополия .
На празника на храм"Св. Архангел Михаил" беше отслужена света литургия, а отец Марко и отец Рафаил направиха първа копка и поставиха основният  камък на новата камбанария.


По-голямата част от парите за нейното изграждане бяха събрани от жителите на Каравелово. Няма семейство в селото, което да не се включи, посочи кметицата. Кампанията зарадва и обедини хората около тази благородна кауза, допълни тя. Благодарение на отзивчивостта и щедростта на много жители от селото  събрахме сумата от  3444,18 лв.  С осигуряването на оставалата част от парите се е ангажирал отец Марко Тодоров.
На 8 ноември  жителите на Каравелово отбелязаха 151 години от построяването на църквата „Свети Архангел Михаил“. Храмът е въздигнат от  местни майстори-зидари, а олтарът и  иконите в него са дело на зографи от Македония. В него се пази ценен регистър на сключените църковни бракове през 1899 г.
Църковното настоятелство, сдружение"Любен Каравелов" и кметът на селото изказаха благодарност на всички, които участват в благородната кауза.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker