Най-бързият 5 G интернет е в Хисаря
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 23 Ноември 2021 16:07

Най-високата скорост на изтегляне на данни с 5G мобилен интернет, е измерена на автогарата в Хисаря - 1135 Mbps  /мегабита в секунда/. Това е установено при контролно тестване на скоростите на изтегляне и качване на данни,

 

които предоставят трите мобилни оператора в България - А1, Vivacom и Telenor. За целта са обхванати 27 локации на открито (централни площади, паркове и транспортни точки като гари и автогари) в 9 български града. Измервания са правени в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря. Проучването е осъществено в периода 18-22 октомври 2021 г., а негов инициатор е Асоциация „Активни потребители“.

Въпреки съществените разлики в резултатите, добрата новина е, че при всички 27 локации в 9-те града е установено покритие на 5G и при трите оператора. По отношение на скоростта на изтегляне при А1 е отчетено средно 759 Mbps, при Telenor - 457 Mbps, а при Vivacom - 340 Mbps. Скоростите на качване на данни са съответно 69 Mbps при А1, 63 Mbps за Telenor и 50 Mbps в мрежата на Vivacom. Според изследването, най-високата скорост на изтегляне в Пловдив предлага А1 -  635,67 Mb/sec, следван от Telenor 581,00 Mb/sec,  и Vivacom -  461,30 Mb/sec. По отношение на скоростта на качване резултатите под тепетата са следните: А1 -73,07 Mb/sec, Telenor - 51,40 Mb/sec, и Vivacom - 31,90 Mb/sec.



Независимо към кой мобилен оператор ще се обърнат, за да могат потребителите да получат достъп до 5G мрежа обаче, трябва да имат мобилен апарат, който да поддържа този тип връзка, както и тарифен план, който предоставя такава връзка. Плановете са както с неограничен достъп така и с ограничен (с ограничаване на максималната скорост след достигане на определен лимит), според предпочитанията и нуждите на потребителите. Опитът показва, че е добре планът да бъде с неограничени MB /мегабайт/, понеже големите скорости консумират и повече данни и те свършват изключително бързо.

Плановете с неограничен достъп в трите големи телекома на територията на страната почти нямат съществени разлики в предлаганите услуги и цени.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker