Карлово разширява регионалното депо за отпадъци
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 23 Ноември 2021 16:10

Община Карлово предвижда изграждане на нова клетка на депото за твърди битови отпадъци, кметът на общината д-р Емил Кабаиванов вече направи уведомление за инвестиционното намерение в РИОСВ-Пловдив. Необходимостта от изграждане на нова, шеста клетка на съоръжението се налага поради предстоящо изчерпване на капацитета на последните - четвърта и пета клетка. Това означава, че след четири години тези две клетки би трябвало да излязат от експлоатация, а през това време  да бъде завършен новият обект, заяви пред „Марица“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Регионалното депо край Карлово събира битовите отпадъци от четири общини – Карлово, Сопот, Хисаря и Калояново,  което означава натрупване на значително количество отпадъци в съоръжението. Има належаща необходимост от надграждане на всички клетки – от първа до пета с цел тяхното разширение и обособяване на шеста клетка. Проектът предвижда новата клетка да бъде изградена в съществуващите граници на регионалното между първата и третата. Тя ще бъде с площ 14 декара.


В нея ще бъде изграден долен изолационен екран, система за инфилтрат и мониторинг с обхват между двете диги.

Надграждането на останалите пет клетки ще бъде с височина до шест метра. Така, заедно с изграждането на шеста клетка, депото ще разполага с нов  общ свободен обем от 250 хиляди кубически метра. Това ще гарантира безпроблемното събиране на отпадъците от четирите общини за период от 10 години, коментира Кабаиванов.

Община Карлово работи системно за намаляване на обема на генерираните в региона отпадъци, които се внасят в депото. Повече от десет години в района на съоръжението действа инсталация за сепариране на битовите отпадъци, където  боклукът се разделя на хартия, стъкло, пластмаса и метал. А от 2007 година в Карлово е внедрена система за разделно събиране на боклука. В ход е и проект на общината за компостиране на зелените и биоразградими отпадъци. Такива проекти защитиха и ще реализират в следващите две години и общините Калояново и Хисаря. Целта е това да намали още обема на отпадъците, които влизат в регионалното депо, посочи Кабаиванов.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker