Наследниците на художника Петър Николов направиха ценно дарение на комплекс "Старинно Карлово"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 29 Ноември 2021 07:14

 

Наследниците на известния карловски художник Петър Николов, който почина преди година, направиха ценно дарение на туристически комплекс „Старинно Карлово. Проф. Лолита Николова и брат й Даниел дариха

 

няколко картини на талантливия им баща. Те ще бъдат изложени в Бухаловия хан, за да могат всички посетители да се насладят на творчеството на Петър Николов.

Лолита Николова и брат и Даниел решили по повод годишнината от смъртта на баща им да направят това дарение, убедени, че и той би постъпил така, а също че би се зарадвал, ако Лолита и Даниел го направят

Старо Карлово е беше любимо място на баща ми и беше една от основните теми в неговото творчество, сподели  дъщерята на художника – проф. Лолита Николова.

Дарението бе връчено на ръководителя на комплекс „Старинно Карлово“ Деспа Ненова. На кратката церемония присъства и кметът на Климент Мано Манов. Той припомни, че много от картините на Петър Николов се намират в експозицията на читалището в селото. Петър Николов е родом от Климент, за това той е не само карловски, но и климентски художник и ние много се гордеем с този факт, каза Манов.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Завършва СУ „Свети Климент Охридски” специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия.

Родното му село Климент, Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото творчество на художник. Има организирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 година прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент. Носител е на наградата на Карлово.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker