В язовир "Мурла" край Сопот ще развъждат риба за износ
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Ноември 2021 16:45

Известният язовир „Мурла“ край Сопот ще става рибовъдна ферма, отглежданите там шаран, толостолоб и бял амур ще се изнасят в чужбина. Това предвижда инвестиционното предложение на сопотския бизнесмен Иван Белезирев и неговата фирма „Белезирев“ ЕООД. Новият обект е за изграждане на рибовъдна ферма за отглеждане и производство на топлолюбиви видове риби.

Водоемът е с площ близо 40 декара. Рибовъдството ще е полуинтензивно, годишно ще се добиват 9 500 кг.



Язовир „Мурла“ се пълни от дъждовни и подпочвени води. Водоизточниците осигуряват постоянно ниво на водата през различните сезони на годината.

Температурата на водата през вегетационния период позволява полуинтензивно производство на топлолюбиви видове риби /шаран, бял и пъстър толстолоб, бял амур, европейски сом, бяла риба и др./, през осем месеца от годината.


Апарат ще извършва ежедневен мониторинг на кислородното съдържание, pH и температурата на водата.

Съвместното зарибяване на амур, толстолоб  и шаран е за препоръчване, смятат специалистите,  както поради увеличаването на добивите, така и поради по-висока икономическа ефективност - почти максимално оползотворяване естествената хранителна база - шаранът консумира бентос и изкуствена храна, толстолобът – планктонни организми, а белия амур – висшата водна растителност.

Ефективността на производството се повишава като се отглеждат и някои хищни видове /европейски сом, щука, бяла риба/ в угоителните басейни, тъй като те ще консумират плевелните видове риби и с това ще се повиши оползотворяването на фуража.

Реализацията и последващата експлоатация на рибовъдната ферма ще разкрие нови работни места, освен това тя не е свързана с необходимост от изграждане на нови пътища – ще се използва съществуващата пътна инфраструктура. Не се очаква отрицателно въздействие върху околната среда, се твърди в инвестиционното предложение пред РИОСВ.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker