Уникална изложба в Хисаря разкрива царския цвят в древните гробници
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 27 Декември 2021 17:50

 

Уникална изложба в Хисаря представя украсата и символиката в тракийските и римските гробници по нашите земи. Тя е експонирана в Туристическия информационен център, входът е свободен и посетителите безплатно могат да я разгледат и научат за значението на цветовете, използвани в украсата на древните погребални съоръжения.

Изложбата е под наслов "Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи". Тя показва резултатите от едно мащабно проучване на Института за балканистика с Център по тракология към БАН.

Екипът от специалисти, в който участват проф. Валерия Фол, д-р Ружа Попова, реставраторката д-р Росица Манова, археологът Мирослав Маджаров и основно учени от Института за балканистика с Център по тракология към БАН, е обследвал царските гробници тракийската и римската епоха по нашите земи, като специално внимание е отделено на цветовете в рисунките. Оказва се, че в най-богатите гробници се е използвало изключително рядкото и скъпо багрило цинобър. Как се е добивало, от къде и каква е символиката на този цвят ще разберете, ако посетите Туристическия информационен център.

В Туристическия информационен център на град Хисаря са изложени табла за най-красивите гробници в региона с техните удивителни фрески и скъпи цветове. В Римската семейна гробница от Хисаря, Тракийският култов храм в Старосел, гробницата от Стрелча, почти непознатите гробници от Калояново и Чернозем, прочутите гробници от Долината на тракийските царе - Александрово, Казанлък, Оструша и други, показват традицията в украсата на тези съоръжения, а при някои от тях, като Римската семейна гробница в Хисаря, ясно личи връзката в изграждането с древните гробници-пирамиди в Долината на фараоните в Египет.

Изложбата бе открита от доц.д-р Митко Маджаров - директор на Археологическия музей в Хисаря, д-р Росица Манова - реставратор, един от авторите на проучването и инж. Пенка Ганева - кмет на община Хисаря. На събитието присъстваха инж. Найден Павлов - председател на ОбС - Хисаря, служители от общината, гости на града и граждани.

Изложбата може да се разгледате безплатно всеки ден до края на април. След това тя ще бъде представена във Виена.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker