Разрив: Сопот с дупка от 2 милиона лева в бюджета за 2022 г.
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 18 Януари 2022 10:16

Решение на Общинския съвет в Сопот, което остави данъците в малката общината на нивото от 2021 година, води до дефицит в бюджета за 2022 г. в размер на 2 милиона лева. Това ще изправи Сопот пред

 

тежка криза, заяви заместник-кметът по финансите Николай Новаков. Проблемът се появи след отказа на Сопотския парламент да промени местните налози, а реална дискусия с общинските съветници по въпроса не се състоя, поради провеждането на заседанията в неприсъствен формат.

В продължение на половин година администрацията предлагаше открити дискусии за местните налози на няколко форума – с гражданите, с всички постоянни комисии към Общинския съвет и накрая в Сопотския парламент.
Предложението бе ставката на данък върху недвижимите имоти за 2022 г. да стане 4,5 на хиляда върху данъчната оценка. Така размерът на облога върху всички недвижими имоти на територията на цялата община би била 494 000 лв. (154 800 лв. за физическите лица и 339 200 лв. за юридическите лица). Това ще доведе до увеличение на приходите спрямо 2021 г. със 109 000 лв.

Администрацията предложи приходите от  данъка върху превозните средства за 2022 г. да бъдат  в размер на 560 000 лв. или с 85 000 лв. повече спрямо предходната година.
При тези разчети завишението на налозите за гражданите е символично и поносимо и с много леко увеличение за юридическите лица, коментират от администрацията.  Но сборът от приходите от местните данъци и такси ще  промени баланса на приходите и разходите, вместо сега общината да е изправена пред пълна невъзможност за развитие и посрещане на финансовите нужди, коментира заместник-кметът Николай Новаков.

Няма човек, който иска да бъдат повишени данъците, няма и управник, който да вземе решение за повишение без това да е крайно необходимо. Но крайната необходимост в българските общини е настъпила от поне две години, има редица препоръки и предписания на финансовите институции в България за плавно и справедливо повишение на налозите, за да се избегнат тежки кризи и сътресения, допълни заместник-кметът.
В Общинския съвет избраха да действат предпазливо, популистки и неразумно и резултатът сега е драматичен – близо 2 милиона разлика между приходите и разходите в общинския бюджет“, заяви Николай Новаков.
За да бъде по-добро взаимодействието между Общинския съвет и администрацията и решенията да бъдат в полза на гражданите и развитието на Сопот кметът Деян Дойнов призова Общинския съвет за провеждане на присъствени заседания и активна работа. Има тежки проблеми за решаване и е необходимо да има пълноценна дискусия и решения, посочи той преди броени дни в специално изявления.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker