Търси се Царица на розите 2022-ра
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 21 Януари 2022 13:14

 

В Карлово търсят най-красивата девойка, достойна да бъде Царица на розите през 2022 година. Общинската администрация вече обяви конкурса, в който могат да участват претендентки

 

за титлата на възраст от 16 до 20 години. Желаещите трябва да изпратят своя фотография, автобиография и телефон за връзка. Срокът за записване е 25 февруари.

 

Кандидатките преминават през кастинг и обучение на няколко етапа. Обучението включва запознаване с историята на маслодайната роза в Карловската долина, етикет по време на официална и бизнес среща, комуникация. Самият конку,с, който е бляскав спектакъл пред огромна публика, обикновено е през първата половина на месец май.

Конкурсът за най-красивата девойка в Розова долина, достойна да носи титлата Царица на розите е традиционна проява и в продължение на няколко десетилетия досега не е провеждана само два пъти – през 2011 г. по технически причини и през 2020 г. заради пандемията. Тогава на Празника на розите короната носеше Яна Цветкова, момичето, избрано за Царица на розите предходната година.

Конкурсът за избор на Царица на розите е едно от най-чаканите събития в Подбалкана. То събира най-красивите девойки, които мечтаят да носят короната – символ на Карлово и Розовата долина. Най-често за Царица на розите е избирано момиче, ученичка в карловско училище, която освен че е красива, но също така и с отличен успех и добри комуникативни умения. Карловските Царици на розата учредиха своя асоциация, чрез нея дамите участват активно в обществения живот в региона.

Царицата на розите дефилира по време на празника на маслодайното цвете. Тя придружава кмета на общината, приветства жителите и гостите на Розовата долина и участва в ритуалите, посветени на розата през цялата година. Нейната подгласничка пък става Лавандулова фея и е в центъра на Фестивала на лавандулата в края на юни.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker