Фирма ще строи фотоволтаична централа на покрива на МБАЛ-Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 25 Януари 2022 17:07

 

Фотоволтаична централа ще грейне на покрива на МБАЛ „Д-р Киро Попов“, с генерираната електроенергия съоръжението ще захранва основно болницата на преференциални цени на тока. Останалата част ще се продава. Предложението е на инвеститора „Сгрей Стоун България“ ЕООД с управител

Свилен Баев, дружеството е учредено през 2019 г. и е със седалище София.

 

То ще бъде внесено за обсъждане на предстоящото в четвъртък, 27 януари, заседание на Карловския общински съвет от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

Намерението на „Грей Стоун България“ е да изгради върху покрива на сградата на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ фотоволтаична електроцентрала с площ 1177 кв м. Предвижда се съоръжението да бъде с инсталирана мощност 251.94 kWp. При изграждането ще се монтират монокристални фотоволтаични панели, монтирани на метална носеща конструкция, захваната към покрива с анкерни болтове. Там ще бъдат разположени още 8 хибридни инвертори, 2 мрежови инвертора и 16 батерии.

Община Карлово е възложила на оценител на имоти да направи пазарна оценка на правото на строеж, тя възлиза на 74 900 лева без ДДС.

За да оползотвори терена в района на болницата и постигне генериране на по-голямо количество електроенергия „Грей Стоун България“ предлага на община Карлово дружеството да изгради навес с площ 36 км. Предвижда се той да бъде над първите три паркоместата, които не са за инвалиди и върху него да бъдат монтирани фотоволтаични панели от същия вид.

Пазарната оценка на строително разрешение за тази дейност е на стойност 2 200 лева без ДДС.

След изграждането на фотоволтаичната централа инвеститорът има намерение да го използва в продължение на 25 години.

Предстои на 27 януари Общинският съвет да вземе решение за това предложение.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker