В Клисура: Впечатляващи слова и прояви по случай 146 години от Априлското въстание
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 02 Май 2022 10:31


„В Априлската епопея най-високо, силно и светло блести името на Клисура! Клисура, заедно с Батак, дава най-много жертви. Клисура изгаря цялата… Над 430 мъже, жени и деца дават живота си. Клисура губи своята икономическа мощ, но за вечни времена

 

остава записана в Пантеона на българската история. Името на града и днес ни е мило и свидно! И днес си спомняме имената на Христо Попов, Георги Попов, Никола Караджов, Андон Балтов, Иван Танков – Боримечката, Ана Козинарова и десетки други… И днес, 146 години по-късно, си задаваме въпросите: Как са успели нашите предци да издържат тази тежка и неравна битка? Как са успели отново да възстановят Клисура? Затова на плещите ни стои огромна отговорност – никога да не забравяме онова време, никога да не забравяме героите и винаги да разказваме на нашите деца и внуци за силата на българския дух. Тази вечер ние сме тук, за да се поклоним пред паметта на жертвите, пред тяхната саможертва, пред Клисура и да извикаме: Да живее България!“ С тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри на 30 април тържествения митинг-заря по повод 146 години от избухване на Априлското въстание в Клисура.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната, прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и произнесе слово по повод историческата дата.
Отбелязването на 146 години Априлска епопея на 30 април започна със Заупокойна молитва в храм „Св. Никола“ и откриване на тематична изложба „Светини от Април 1876“ в Историческия музей. С поетичното си изпълнение Кристина Стоименова, ученичка в ОУ „Христо Г. Данов“, развълнува десетките жители и гости на Клисура. Концерт изнесоха Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“ и едноименната Детска фолклорна формация към Народно читалище „Васил Левски - 1861 г.“ – Карлово.

 

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи на площад „20 април 1876г.“ почетоха паметта на геройски загиналите за свободата на България, а пред монумента на Априлци бяха положени венци от името на държавни и обществени институции.
В празничния 1 май музикална програма изнесе Мъжка вокална група за патриотични песни от град Стражица, а поетичен рецитал - актьорът Ивелин Керанов.
Официално слово произнесе вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова. „За да стигнеш пътя на истинската свобода, трябва да си свободен в душата и мислите си… Преди 146 години Априлското въстание отприщи българската енергия, запали пламъка на петвековния гняв, за да го превърне в буен огън. Този буен огън национален идеал  любовта към отечеството и саможертвата в национален идеал, който 146 години по-късно не е замрял. Носим го в душата си и ще го предаваме на децата си.“, каза вицепрезидентът.
Местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция“ направиха военно-историческа възстановка на паметните за Града на Боримечката събития от преди 145 години.
Честванията в Клисура на 30 април и 1 май уважиха народни представители, представители на държавни институции, ръководството на община Карлово и на Общинския съвет, висши военнослужещи.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker