Проф. Валерия Фол обходи Слънчевите кръгове в скалите край Баня
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 05 Май 2022 10:44

Слънчевите кръгове край Баня ще се превърнат в туристическа атракция. Край тях ще се правят възстановки на древни трайкийски ритуали, които да бъдат наблюдавани от посетители на курортното градче, както и от индивидуални или организирани туристи. Инициативата е на родолюбката от Баня Рени Стоянова. За да бъде осъществена тази идея, тя покани в курортния град траколожката проф. Валерия Фол. Заедно с директорката на Историческия музей в Карлово Мария Деянова те обходиха скалните образувания в землището между Баня и Соколица, а проф. Валерия Фол се зае с  детайлното проучване на терена.


Скалните образувания по хълмовете на Средна гора край Баня и Соколица обхващат площ от стотици декари. Открай време местните хора и любители археолози за забелязали там следи от човешка дейност върху скалите. Те са под формата на кръгове, вани, отвесни ивици, вдълбани в скалите, тронове, от които се открива поглед към отсрещните хълмове Момини гърди и към цялата Стремска долина. През годините скалните образувания са получили наименованието Слънчевите кръгове.

Най-вероятно част от тези скали са били каменоломна на древните траки,  а  каменните късове, които са изсичани,  са били използвани за мелнични камъни или други съоръжения, бе първото предположение на проф. Валерия Фол, коментира пред „Марица“ Рени Стоянова.


Известната траколожка допуска, че е възможно сред каменните образувания да е изсечено и тракийско светилище, посветено на богинята на Земята Гея. Може да се предположи, че с ритуали, дарове и възлиния с мляко, вино, зехтин и пчелен мед, древните са отдавали почит на богинята Гея, заради това, че с дейността си са отнемали от Земята скални късове и пръст.


Предстои вписването на този терен в Археологическата карта на България.



Слънчевите кръгове край Баня са посещавани и сега от десетки любители на древната история. Инициативната група „С любов към Баня“, чийто организатор е Рени Стоянова,  има намерение да ги популяризира като туристическа атракция, а два пъти в годината – напролет и през есента, там може да се възпроизвеждат древните ритуали, които разказват живота на траките и популяризират Баня като курорт и интересна дестинация.

Предстои проучване и на скалните образувания на хълмовете Момини гърди, върху които също има следи от човешка дейност в древността.

Снимки: Биляна Марина, "Патиланец"

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker