Историкът доц. Петър Ненков с впечатляваща книга за родолюбеца и шпионина Теофан Райнов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 05 Май 2022 17:05

 

Нова книга за Теофан Райнов – съратник на Левски, Раковски и Каравелов и признат за велик шпионин, представи в Карлово историкът доц. Д-р Петър Ненков. Биографичният очерк е озаглавен „Теофан Райнов – един живот като легенда“ и разкрива необикновения живот на карловеца, който е участник в първата българска организация за шпионаж и контрашпионаж, участието му в дружините на Гарибалди, дейността му в българското национално-освободително движение и съратничеството в Левски, Раковски и Каравелов.

Авторът се спира подробно и на средата в Карлово, която формира Теофан Райнов. Той е син на възрожденския просветил, който открива в Карлово първото класно училище Райно Попович. Неговата майка Анастасия е от големия род Гешови, изграл огромна рола в българското Възраждане и в следосвобожденска България.

Досега няма толкова пълна биография на забележителния карловец. Единственият цялостен очерк за него досега бе на Никола Славчев, първият уредник на къща-музей „Васил Левски“ и историограф на Карлово.

Книгата „Теофан Райнов –един живот като легенда“ бе представена в зала „Стремци“ на Военния клуб на Карлово пред десетки военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Заедно с последната си творба доцент д-р Петър Ненков представи и други свои произведения с военно-историческа тематика - „Със Стремци в мир и бой!”, „Ботев и неговите братя”, „Калоферци във войните за национално освобождение и обединение” и „Непокорно смелите изгарят в полет”.

Командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков връчи юбилейна монета на доц. д-р Петър Ненков.

/Една от най-популярните снимки на Теофан Райнов/

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker