Заселиха Хуба, Вихър и Горан в "Централен Балкан"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 17 Май 2022 11:31

Три малки мечета намериха новия си дом в Национален парк Централен Балкан“. Хуба, Вихър и Горан вече се разхождат в горите на Стара планина. Те са оборудвани с нашийници с GPS-и и постоянно изпращат

 

сигнали за местонахождението си.
Трите мечета преживяха невероятни приключения, докато бъдат установени на сигурно място, където е тяхното естествено обиталище, заявиха експерти от НП „Централен Балкан“. Те бяха настанени там от експрети от Министерството на околната среда и водите, Фондация „Четири лапи“, природозащитната организация WWF и НП „Централен Балкан“.

 

Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екип на РИОСВ – Смолян в Родопите през юни миналата година. Мечетата бяха стресирани, уплашени и без майка и за кратко бяха настанени в „Парка за мечки“ в Белица. След това бяха преместени в гръцкия център „Арктурос“, в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са на възраст и с размери, подходящи за връщане в природна среда. Нашийниците с GPS устройство ще позволи да се проследява тяхното движение, да се отчита доколко успешно е връщането им към самостоятелен естествен начин на живот и при необходимост – осигурява възможност за реакция от страна на парковата дирекция.

„Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждат възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. В същото време продължава министерството продължава да работи за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилва контрола върху бракониерството и подобряване на методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки, съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк „Централен Балкан“.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker