Гражданите на Сопот казаха "Да" на нов заем за дългове от 2013 г.
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 19 Май 2022 20:06

Гражданите на Сопот казаха „Да“ на предложението на кмета Деян Дойнов общината да изтегли нов заем от фонд „ФЛАГ“ ЕАД в размер на 179 823 лева. Средствата са необходими, за да може Община Сопот да разплати окончатeлно плащанията си по

 

финансова корекция за проекта за обновяване на водния сектор, реализиран основно с европейски средства по ОП „Околна среда“ през периода 2012-2015 г. по време на кмета Веселин Личев.

В хода на изпълнението на проекта за „Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на град Сопот“  ОП „Околна среда“ налага финансова корекция на община Сопот.

В продължение на 6-7 години нашият екип работи усилено, за да успеем да намалим глобата по този проект от 1 210 336 лева на 414 836 лв., а след това  и  на 179 823 лева, посочи  по време на общественото обсъждане кметът на Сопот Деян Дойнов. Това ни коства изключително много работа и огромни усилия, обясни той.

Има два начина да платим тази сума, обясни заместник-кметът Николай Новаков. Единият вариант е да отрежем изпълнението на някои дейности, които се финансират от местните приходи – обзавеждането на новото кметство в Анево, ремонт на покрива на пенсионерския клуб, помощите за новородено дете в Сопот.  Другият вариант е да  теглим кредит от фонд „ФЛАГ“ ЕАД.

Ръководителите на пенсионерските клубове в Сопот и гражданите единодушно подкрепиха предложението на Деян Дойнов  и екипа му общината да поиска заем от фонд „ФЛАГ“. Участващите в обсъждането общински съветници от групата „Бъдеще за община Сопот Фратьо Куртев, Яна Тодорова  и Павел Итев, както и  Любомир Джапаров  от СДС също заявиха, че заемът е добрият вариант за решаване на проблема.

Като финансист подкрепям категорично  вземането на заем, когато това е за развитието на общината, заяви Любомир Джапаров.  Община Сопот има ниска кредитна задлъжнялост на базата на планираните бюджетни приходи. Това ще позволи спокойно да вземем такъв кредит и приключим с разплащанията по този проект, които продължават вече няколко години, обобщи той.

Предстои кметът Деян Дойнов да внесе предложението за нов заем от фонд „ФЛАГ“ в Общинския съвет. Предложението е заемът да се изплаща десет години при фиксирана лихва.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker