Ще събираме зелените отпадъци разделно, те ще стават на компост
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 23 Май 2022 12:37

Карлово започва събирането и обработката на зелени отпадъци. За целта до съдовете за смет ще  бъдат разположени 209 кафяви контейнери, в които гражданите да влагат окосени треви, орязани храсти и клончета от резитбите.  Зелените и биоразградимите отпадъци  ще бъдат депонирани на

 

нова площадка, където ще се превръщат в компост, пише marica.bg.

Дейността стартира днес, новото съоръжение  и техниката, която ще обслужва събирането на зелените и биоразградими отпадъци, бяха открити с официална церемония от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и министърът на околната среда  и водите Борислав Сандов.  В нея участваха и областният управител Йордан Иванов, заместникът му Лъчезар Бакърджиев, както  и народните от региона  представители  Веска Ненчева и Младен Шишков.



Този проект е поредната решителна стъпка на община Карлово за разделно събиране, оползотворяване и утилизация на отпадъците, които се генерират на  нейната територия, посочи кметът Кабаиванов.

Община Карлово започна подготовката за този проект през 2016 г., за да стигнем до днес, когато неговото изпълнение вече е факт и започва разполагането на новите контейнери за събиране на зелените отпадъци, заяви д-р Кабаиванов. Новите съдовете ще бъдат разположени до съдовете за общи отпадъци и ще се извозват по график. В останалите населени мета на общината се обособяват площадки, където гражданите са изнасят своите зелени отпадъци.


Очакваният ефект е решително намаляване на обема на отпадъците, които се внасят в Регионалното депо за битови отпадъци, а това ще удължи неговия живот и ще намали сумата, която община Карлово плаща на МОСВ за депониране на отпадъци в регионалното сметище. В същото време ще бъдат премахнати предпоставките за образуване на метан от разлагащите се зелени отпадъци, което е важна стъпка в намаляване на общите емисии на този газ.

Новото съоръжение на разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци  е местността Стара река в непосредствена близост до Пречиствателната станция за отпадни води на Карлово.



Проектирането и изграждането на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително и осигуряването на необходимото оборудване“  се финансира от ОП „Околна среда“ 2014-2020 г.  Общата стойност на проекта е 4 756 687.88 лева, от които 2 974 772.31 лева са безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз чрез фонда за регионално развитие. Националното финансиране е 524 959.82 лева. Собственият принос на община Карлово в този проект е 1 256 955.75 лева.



Когато говорим за разделно събиране на отпадъците, всъщност ние говорим за кръговата икономика, припомни министър Сандов. Тук виждаме контейнерите за разделно събиране на битовите отпадъци, вече са налице и кафявите контейнерите са зелени и биоразградими отпадъци и това  един добър пример, посочи министърът на околната среда  и водите.Министърът на околната среда  и водите увери, че и в бъдеще ОП „Околна среда“ ще подкрепя и финансира такива проекти.

Източник: marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker