За първи път при нас: Филмът "Ботев" идва в родния град на поета-революционер
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 27 Май 2022 12:29

Филмът „Ботев“ пристига в Калофер на 2 юни. След честванията, посветени на 146 години от гибелта на гениалния поет и революционер, продукцията, заснета

основно с дарения на родолюбиви българи в партньорство с БНТ, ще бъде представена пред калоферци. Прожекцията ще е на открито, на внушителен екран на градския площад „Христо Ботев“. За целта организаторите ще разпънат огромни платна. Пълният размер на екрана ще е 9х4 метра.

 

Филмът, разказващ последния път на Христо Ботев от кораба „Радецки“ и слизането на козлодуйския бряг, до връх Околчица, се чака голям интерес от жителите на Калофер и региона. Освен че в историята на българското кино това е втората творба, посветена на Ботев, след филма от 60-те години, той е пряко свързан с живота на днешните калоферци. Стотици от тях дариха лични средства за реализирането на продукцията, десетки се снимаха като статисти, мнозина получиха роли. На екрана местната публика ще разпознае бившия кмет на Калофер Иван Иванов и сина му Николай, прочутите ездачи Игор Ангелов и дъщеря му Наташа, мъжете от сдружението „Калиферови хайдути“. Роля във филма получи кметът на Калофер Румен Стоянов, той пресъздаде образа на Ботевия другар и съратник Перо Македонеца.

На премиерата на филма в Калофер ще дойдат режисьорът Максим Генчев и актьорът Деян Жеков, който изигра ролята на Христо Ботев.

Прожекцията на филма ще започне в 21.00 часа. Преди това на площада в Калофер ще състои станалото вече традиционно вечерно бдение със свещи. От няколко години по идея на кмета на града Румен Стоянов младежи и възрастни се събират, те държат запалени свещи и дружно декламират Ботевите стихове. Тази година заради прожекцията на филма бдението ще бъде без рецитация.

Проявите, посветени на 146 години от гибелта на Ботев и на загиналите за свободата на България започват на 1 юни с детски празник пред мемориала и в Ботевия парк.

Същата вечер от 19.00 часа на площада ще има тържествен концерт и заря-проверка.

На 2 юни в 11.00 часа от национален музей „Христо Ботев“ ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. След митинга и словата, на паметника на поета-революционер ще бъдат положени венци и цветя. В 12.00 часа ще прозвучат сирените и с едноминутно мълчание присъстващите ще почетат паметта на героите.

Източник: Марица.бг

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker