Честваме маслодайната роза! Ето какво ще се случи на празника!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 27 Май 2022 18:45

 

Карлово посреща най-красивия празник в Розовата долина. Да  го наблюдават отблизо и да докоснат ароматната българска роза тук пристигат стотици туристи от света и гости от

 

цяла България. 17-годишна Царица на розите ще приветства в събота, 28 май, жителите и гостите на Розовата долина от Калофер до Клисура. Миглена Мандраджиева ще получи короната от нейната предшественичка Елена Данова в розовите градини край Карлово. От там ще поведе шествие и към площада на града. Там тя ще отправи своя благослов към розопроизводителите, към жителите на Карлово и Подбалкана и към туристите, дошли да се полюбуват на красивото цвете с най-хубавия аромат на земята. Със своето приветствие Царицата на розите ще обяви началото на Празника на розите – едно най-красивите събития под Балкана.

 

Проявите, посветени на маслодайната роза започнаха още преди седмица. Първата от тях бе конкурсът-спектакъл за избор на Царица на розите. Ден по-късно в Карлово заприиждаха туристически групи от Европа. Снощи голям рок концерт разтърси Карлово. Вчера и днес отвориха малки работилнички и базар „Алея на розата“.

Кулминацията е утре. Стотици хора от региона и страната, както и туристи от Белгия, Франция, Нидерландия и Канада пристигат, за да наблюдават ритуалите, посвени на маслодайната роза и красотата на розовите градини.

Те ще бъдат пресъздадени и край уханните храсти в розовите масиви, и на площада. Около 11.00 часа фолклорният танцов ансамбъл „Розова долина“ и формация от побратимения град Твърдица в Молдова ще представят танцов спектакъл, посветен на маслодайната роза.

От 13.00 до 17.00 часа на площад „20 юли“ ще продължат да действат мобилни работилници за приложно изкуство, за народни и латино танци, ще има малки фотоизложби.

В същото време до 14.00 часа в Етнографския комплекс „Старинно Карлово“ и в Историческия музей ще има демонстрации на добиване на розово масло по старинна технология.

Вечерта от 20.00 часа на площада започва забавна програма – концерт на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада, концерт на Петя Буюклиева и още музикални звезди.

Честването на маслодайната роза ще завърши с концерт на барокова музика. Проявата е в неделя, 29 май, във Военния клуб, началото е 17.00 часа.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker