Синдикатите във ВМЗ изригнаха, викат Нинова в завода
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 06 Юни 2022 10:22

Три дни Сопот и регионът от Калофер до Клисура ври и кипи заради новите назначения във ВМЗ, направени от  министъра  на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Оръжейници, жители на населените места, синдикатите във ВМЗ, местната власт в Сопот изразяват несъгласие  с рокадата. Мотивите на министър Нинова не са състоятелни, фактите са други, твърдят

синдикатите.
Ако най-късно утре до края на деня министър Нинова не дойде на среща с нас, ние излизаме на протест, за да защитим интересите на ВМЗ, категорични са синдикатите. Профсъюзите искат от нея обяснение за назначенията, които според тях са немотивирани и не предвещават нищо добро за най-голямото държавно дружество от военно-промишления комплекс. ВМЗ е във възход, имаме нови договори, работа в изобилие, назначават се нови работници, а  министърът на икономиката  и индустрията съобщава за финансови загуби, коментираха изпълнителният секретар на секция на КТ „Подкрепа“ Красимир Цветков  и колежката му от НС-КНСБ Мария Лалова.

Абсолютно неправдоподобни са и твърденията за  продажбите на активи, подчерта Цветков. Това са обекти, които вече са негодни за експлоатация и тяхната продажба бе обявена от Агенцията за публичните предприятия, а не от ръководството на ВМЗ зад гърба на министъра, посочи той. На кого  е подчинена тази агенция, попита той риторично и допълни, че хижа „Чевира“ в Средна гора вече няма покрив, в Калояново има един бивш цех на ВМЗ в някогашния стопански двор , който е неизползваем, а за недостроения хотел в Сопот всички знаят какво му е положението. Всички тези обекти нееднократно са обявявани за продажба, но не от ръководството на ВМЗ, подчерта той.

Писмо до министъра на икономиката и индустрията изпраща и кметът на Сопот Деян Дойнов. На пресконференция по този въпрос, той коментира мотивите за рокадата във ВМЗ. Министър Нинова заявява, че става въпрос за кадри с доказана „почтеност“ и "професионализъм“, припомни Дойнов. Той обаче посочи, че единият от новите членове на борда Камен Шаралиев, сега директор на ЗИЕНО –, е от Сопот и че 12 години е бил в ръководството на община Сопот, което я е довело до фалит и за което цялата общественост в общината знае. Шаралиев е бил в екипа на всички проекти, по които общината е работила,  и всички те са със сериозни финансови корекции. Ние сме сезирали компетентните органи за тези нарушения, а всички знаят, че като временен кмет на община Сопот ден преди встъпването в длъжност на сегашния кмет Деян Дойнов, Камен Шаралиев преведе неправомерно 907 хиляди лева на един ЧСИ, също неправомерно бе подписал акт за влизане в експлоатация на водопровода и канализацията на Сопот по проекта за обновяване на водния цикъл, припомни заместник-кметът на Сопот Николай Новаков.

Целият уикенд Подбалкана кипеше от напрежение, не преставаха да ми звънят и да ме търсят хора от Карлово, Сопот и околните населени места, няма човек да се не вълнува от съдбата на ВМЗ, обобщи кметът на Сопот. Той заяви, че местната власт иска само едно - ВМЗ да работи, дава добър брутен вътрешен продукт и да има работа за хората, затова ще подкрепя тези искания на работещите във ВМЗ и на жителите на региона.

Междувременно съветът на директорите на ВМЗ разпростри позиция, в която обори данните финансовото положение на ВМЗ за първото тримесечие, изнесени от Корнелия Нинова.



 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker