Работниците от ВМЗ ще блокират Подбалканския път, имат категорични искания
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 08 Юни 2022 11:37

Работниците на ВМЗ-Сопот се вдигат на голям протест в петък. Те ще блокират Подбалканския път е пред портала на предприятието за   един час от 12.00 до 13.00 часа. Решението на двата синдиката в дружеството – на секцията на КТ „Подкрепа“ и на Независимия синдикат-КНСБ   бе взето днес на

 

общо събрание на двата профсъюза и е в резултат на поставените пред Министерството на икономиката и индустрията искания, които не са получили отговор и са свързани с промените в състава на Съвета на директорите, обявени в края на миналата седмица от министър Корнелия Нинова.

Във ВМЗ-Сопот е в ход процедура по  подписване на нов Колективен трудов договор. До миналия ден с досегашното ръководство се водеха преговори за увеличаване на индивидуалните заплати с 200 лева от 1 юни и за осигуряване на ваучери за храна  в размер на 200 лева месечно. Рокадата на върха на дружеството спря тези преговори и засега няма с кого да ги продължим. В ситуацията на нарастваща инфлация това е сериозен проблем за работниците  и служителите, коментира Елена Петрова, председател на  НС-КНСБ във ВМЗ.

В същото време кадровите промени се правят в момент, когато предприятието подписва нови договори, върви напред, и се очакват добри резултати. Назначаването на ново ръководство изисква време за адаптация, за наместване на нещата, докато тръгнат в някаква посока. Това към този момент не е необходимо, заяви още синдикалната председателка.

Всичко това се случва, защото някой много жестоко е подвел г-жа Корнелия Нинова, кой и защо, може би ще стане ясно, допълни председателят на секцията на КТ „Подкрепа“ Димитър Атанасов.

Но ако до утре вечер, четвъртък,  министърът на икономиката не ни чуе, не дойде при нас или не ни покани на среща, за да обсъдим ситуацията, ние сме готови да продължим протестите. Общото събрание реши, че тръгваме към София, ще разпънем палатките пред Министерството на икономиката  и индустрия  и пред Държавната консолидационна компания и дълго време ще стоим там, отсече Атанасов.


Двата синдиката внесоха писма в община Сопот за предстоящата блокада на Подбалканския път на територията на Сопот.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker