Памет:17 години без Паун, Цветан и Марин, които загинаха в Ирак
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 16 Юни 2022 18:29

Жители на Подбалкана отбелязаха вчера 17 години от трагичната смърт на офицерските кандидати Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев.

Десетки хора почетоха паметта им

 

в социалните мрежи и изразиха отново съболезнования към техните близки в няколко профила във ФБ. Тримата войници  загинаха  при изпълнение на служебните си задължения по време на участие в съвместната операция на Многонационалната дивизия „Център-Юг” в зоната на отговорност на българския контингент в Ирак по време на мисията на коалиционните сили за възстановяване на Ирак.



В Подбалкана помнят 14 юни, когато бяха  почернени две семейства в Сопот и Калофер, а седмица по-късно, на 21 юни, и  домът на Марин Милев в Столетово.

За непрежалимата загуба напомни Яна Камова, майката на офицерски кандидат Цветан Камов от Калофер. 

Двамата български войници от петия контингент  в Ирак  редник Цветан Камов и редник Паун Георгиев загинаха при пътен инцидент, те са се удавили  през нощта на 14 юни, след като бронираната им машина е поднесла при преминаването на дига край канал. С тяхната загуба до този момент българските жертви в Ирак станаха 12. Седмица по-късно, в американската военна болница в Ландщул, Германия,  почина Марин Милев от Столетово, третият войник от бронираната машина, паднала в канала.

Със заповед на министъра на отбраната тогава редниците Цветан Камов , Паун Георгиев и Марин Милев бяха повишени посмъртно в звание офицерски кандидат и отличени с нагръден знак "За вярна служба под знамената" I степен.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker