Юбилейна изложба на скулпторката Николина Канарова в Общинската художествена галерия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 16 Юни 2022 19:10

Юбилейна изложба на скулпторката Николина Канарова посреща посетители в Общинската художествена галерия в Карлово.  Тя е по случай  50 години от началото на нейната творческа дейност, в същото време известната  художничката празнува и личен юбилей, 75 години от рождението и.

Вернисажът бе миналата вечер,  събитието се превърна в празник не само на авторката, но  и на града. Николина Канарова е сред най-обичаните творци от голямата гидия на карловските художници. Затова  и на тази изложба тя  посрещна десетки свои приятели, почиталите на изкуството и, както колеги. Изложбата бе открита от директора на галерията скулпторът Димитър Рашков. Творчеството на Канарова бе представено от изкуствоведа проф. Чавдар Попов.


Изложбата представя скулптурни и рисувани портрети, както и няколко цикъла творби – рисунки, бронзови релефи и статуи от камък, икони. Те разкриват богатото творчество и невероятния талант на художничката. Сред произведенията са лицата любимите герои Васил Левски и Христо Проданов, но и на най-любимите хора в живота и. Това са потрети, изваяни  в класически стил, изпълнени с голямо майсторство и  носещи  обобщението и излъчването на одухотворени мъже и жени.

Николина Канарова е сред значимите български скулптори, тя е от малцината си колеги, които умеят да ваят камъка и да създават от него  образи,  изпълнени с послания за духовен градеж.

Николина Канарова е завършила художествена гимназия в София и факултета за изящни изкуства с майсторски клас – шеста година на обучение с дипломна работа в Художествената академия в София. Работи в областта на монументалната и каменната скулптура.Заедно със съпруга и Недко Кръстев, който преди три  години напусна земния свят, са от най-интересните творчески тандеми в скулптурата, немалка част от произведенията им са дело и на двамата. Доскоро в залите показваха заедно творбите си. С изключение на първата и изложба след завършването на Художествената академия, това е първата изцяло самостоятелна  изложба на Николина Канарова.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker