Карлово става синя приказка с аромат на лавандула
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 20 Юни 2022 19:01

Карлово се превръща в синя лавандулова приказка. Тази събота лавандулова фея ще посреща гостите на Карлово и Розовата долина. Тя ще зажъне първата ръкойка от синьото цвете заедно с група

 

жени от местната певческа група и от  полетата край Карлово ще поведе шествието към града. Тази година роклята с цвят  на ароматна лавандула ще облече Емили Подгорска, първата подгласничка в конкурса за Царица на розите.

Официалното откриване на празника ще е в петък, 24 юни, на площад „20 юли“. Детско  шоу ще пресъздаде танца на лавандуловите цветчета. От този ден градът ще се превърне в красива синя приказка, която ще продължи до събота вечерта.



Кулминацията е на 25 юни.  Около 9.30 часа в лавандуловото поле между Баня и Карлово ще бъде представен ритуалът „Жънене на лавандула“. Обичайно той се наблюдава от много български  и чуждестранни туристи. След това Лавандуловата фея ще поведе шествието, което ще пристигне на площад „20 юли“ около 10.45 ч. Тогава започва надиграването „С хоро на лавандула“.


На обяд, в 12.00 часа в двора на Историческия музей ще започнат демонстрациите на изваряване на лавандулата и добиване на масло от етеричното растение и месене на хляб. По това време ще отвори и действаща гайтанджийска работилница, която ще припомни за отминалата слава на Карлово като  център на гайтанджийството в 19 век.

През деня двора Историческия музей посетителите ще могат да дегустират продукти с аромат на лавандула и да приготвят свои произведения с компоненти  от синьото цвете. Вечерта ще подари на карловци и гостите концерт на рупа „Остава“.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker