Фолклорните групи от читалището в Баня спечелиха големи награди
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 24 Юни 2022 14:27

Публиката стана на града, а журито даде най-високите оценки на две от групите  при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.” гр. Баня община Карлово, с председател Мария Василева.


В един и същи ден 19.06.2022 г. в два различни града на страната „Групата за изворен фолклор” и ФК „Тракийка” , покориха сърцата на публиката със своите изпълнения, а журито присъди най- високите призове и не спести похвалите си за тяхното запомнящо се представяне.
„Групата за изворен фолклор” под вещото ръководство на Иванка Близнакова за пореден път стъпи  на сцената на Фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица” гр. Китен, за пореден път  с достойнство,професионализъм, увереност и рутина в допълнение с изящните костюми обсипани с българска шевица, изработена от сръчните ръце на баненската жена, повече от столетие.  Грижливо пазени и предавани през поколенията  както и текстовете на песните, които изпълняват участниците, те  защитиха званието си „Живи човешки съкровища” -България 2010"  и се вписа като културен феномен в българската представителната листа.  Показаното от тях не остави равнодушни всички присъстващи - ценители на традициите ни, които с гордост заявяват „Аз съм българин”
Отличията, с  които беше удостоена „Групата за изворен фолклор” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.” гр. Баня:
1. Звание - Лауреат Първа степен на кмета на гр.Китен над 18 години, за опазване на традиционната култура и високи художествено –творчески постижения.
2. Диплом –Лауреат Първа степен за отлично представяне и високи художествено – творчески постижения.
3. Приз –Пазител на фолклора Иванка Близнакова,  за перфектен професионализъм и заслуги в съхранение и разпространение на фолклорните традиции.
Благодарим на организаторите –Кметът на гр.Китен -г-н Николай Марков и Златка Ставрева, за поканата и наградите, които бяха присъдени от компетентното жури, за отличното представяне на участниците в ГИФ!
Благодарности за всички, които бяха част от прекрасното изживяване и емоции във фестивала!
ФК „Тракийка” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.” гр. Баня се представиха на Международния фестивал  на лавандулата – 2022 г. , който се проведе в града на поета – лирик П.К.Яворов гр. Чирпан, под патронажа на г-жа Десислава Радева, съпруга на Президента на Република България и председател на гражданско сдружение „Живата вода на България „. Основен организатор на събитието е Кметът на Община Чирпан Иван Крачолов.
ФК „Тракийка”взе участие във фолклорното надиграване  заедно с  танцовите клубове : „Ръченик” – гр. Чирпан, „Чанове” -  Стара Загора, „ Чирпанлии” – гр. Чирпан и пет танцови състава.
Изпълненията на момичетата от клуба,  приковаха погледите на останалите участници и публика с новата  постановка  на „Дайчово” , „Пиринско”  и „Право хоро” - хореография на Мария Генчева.
Всички участници получиха почетни грамоти.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker