Единственият в Източна Европа ЯМР работи в Пловдив
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 30 Юни 2022 12:32

Инвестицията в новия център на „Медикус Алфа“ е 1.5 милиона лева

Първият в света апарат за ядрено-магнитен резонанс с най-големия работен отвор от 80 см, осигуряващ изключителен комфорт на пациенти с наднормено тегло и клаустрофобия. Единствен в света ЯМР с възможност за белодробна диагностика с най-висока резолюция. Най-тихият апарат, работещ с пъти по-ниско шумово ниво, от ползваните досега.

Това са само малка част от характеристиките на ЯМР Siemens Magnetom Free.Max - апаратът на бъдещето, който заработи от вчера в „Медикус Алфа“ в Пловдив.

„Този апарат от последно поколение, без аналог в света, е единственият в Източна Европа“, подчерта при откриването на авангардната техника д-р Тодор Воденичаров, управител на Siemens Healthineers България. Досега са произведени само 43 такива, от които 30 са в САЩ.

Благодаря на д-р Динко Младенов, собственик и мениджър на „Медикус Алфа“, че повярва на толкова иновативен апарат. „Сименс“ промени физиката, за да създаде изключително ниска мощност на магнитното поле и висока резолюция на изображението“, посочи д-р Воденичаров.

„ЯМР Siemens Magnetom Free.Max вече не робува на високата мощност на магнитното поле, а точното обратното, с иновативен софтуер и изкуствен интелект постига образи по-качествени и от най-силните магнитни полета, кратко време за изследването и перфектни резултати“, допълни д-р Младенов. „Апаратурата позволява да се изследват без риск пациенти с всякакви импланти – изкуствени стави, метални пирони, плаки, пейсмейкъри, стендове и др. Апаратът дава точна оценка на изображението при кръвоизлив или исхемия в мозъка“, подчерта още мениджърът на „Медикус Алфа“.

„В медицината освен човешкият фактор от изключително значение също е медицинската техника. Д-р Младенов не само спасява животи, винаги гледа една стъпка напред, той е доказателството, че в България има медицина на световно и над световно ниво“. Това обобщение, основано на 26-годишното партньорство, изказа Димитър Вучев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Токуда Банк.

Банката финансира част от инвестицията от 1.5 милиона лева за иновативния апарат и сградата за него.     

Различното при ЯМР Siemens Magnetom Free.Max е и свръхпроводим магнит за ЯМР с ползване на само 0.7 литра хелий, за разлика от стотиците литри от ограничения природен ресурс при досегашната технология.

Ядрено-магнитният резонанс е медицинска техника за образна диагностика, служеща за ясното представяне на анатомията и физиологичните процеси на части на тялото без за това да се използват рентгенови лъчи или йонизиращи лъчения, без да се излага човек на радиация. При него се ползва принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле. Липсата на йонизираща радиация прави този метод на изследване особено полезен при деца.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker