19-годишният Иван Димов от Сопот, който стана европейски шампион
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 06 Юли 2022 18:38
„Когато преди 6 години Иван дойде с баща си да се запише в нашето училище, първото нещо, което сподели, е, че е щангист и ще отсъства понякога за състезания. Тогава не допусках, че това малко и слабичко момче може да поставя рекорди и да печели титли, мечтани от спортисти в цял свят! Тъй като уважавам изключително много всеки труд, положен за овладяване на спорт, наука или изкуство, винаги съм подкрепяла Ванко, а той ми е отвръщал с признателност и уважение. За мен не беше изненада и прекрасното му представяне на държавните зрелостни изпити след 12. клас, и дипломата, която му дава старт и като икономист. Иван е вдъхновение и за други заимовци, които здраво тренират и вече са шампиони на републиканско ниво. Той е и един от героите на филм със спортна тематика на Българската национална телевизия“.

Това разказа за 19-годишният Иван Димов от Сопот, който  стана европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 61 кг. Той спечели по време на първенството на Стария континент в албанската столица Тирана в началото на юни.

Иван грабна титлата, след като в двубоя изхвърляне и изтласкване вдигна общо 286 кг. Надпреварата в първото движение се водеше между него и германския състезател Симон Брандхубер, а в изтласкването, освен с Брандхубер,  първото място си оспорваха и със състезател от Турция.

"Надпреварата беше буквално за всеки килограм", разказа пред „Марица“ европейският шампион.

Това е поредният му успех, а първата сериозна заявка за бъдещите титли той даде преди четири години, когато стана европейски  вицешампион за кадети. Тогава на Иван не му достига точно един килограм, за да спечели титлата. И той, и треньорите, и семейството му вярват, че неговият  път е в този спорт, затова и усилията, които полага, не са напразни.

Той посвещава победите си на родния си град Сопот.

За него градът на Иван Вазов, в който се е родил и израсъл, е най-свидното място на земята.

Иван тръгва за Европейското след сериозна шестмесечна подготовка в тренировъчни лагери на националния отбор по вдигане на тежести. Когато стъпва на подиума в Тирана, е уверен, че ще се справи с предизвикателството. Надпреварата в неговата категория започва с движението „изхвърляне“, началото е сложено със 130 кг.

На тренировки неговите постижения са значително по-големи, затова след като опитът е сполучлив, той обявява, че вторият опит ще е 133 кг. Оказва се обаче, че не успява, а конкурентът му Симон Брандхубер изхвърля 134 кг. За трети опит Иван обявява 135 кг и побеждава конкурента си. Така си осигурява победата в първото движение.

Всъщност нямах никакви проблеми с килограмите, споделя Иван. Оказва се, обаче, че

подиумът, на който върви състезанието, е хлъзгав

и спортистите с щангите над главите си не се чувстват уверено. Излизаш на подиума за първи път, имаш три опита и ако не успееш, вече нямаш друг шанс, обяснява щангистът. Третият ми опит бе сполучлив, защото вече бях усетил подиума и се приспособих към него, допълва той.

При второто движение - изтласкване, състезанието е още по-оспорвано. Четирима-петима щангисти тласкат по около 150 кг. От първия си опит Иван изтласква 151 кг. Надпреварата стига до 156 кг, но никой не минава постигнатите вече от сопотненеца 151 кг. Така от двубоя изхвърляне-изтласкване той събира 286 кг  и печели титлата.

Пътят на Иван Димов в щангите е предначертан още от детството му. Той е едва пет-шестгодишен, когато брат му, няколко години по-голям от него, се записал да тренира вдигане на тежести. Иван все настоявал да заведе и него в залата.  След година-две момчето вече стъпило на подиума. Иван ходел в залата, когато брат му правел самостоятелни извънредни тренировки. Това продължило няколко месеца, докато едни ден се срещнали с треньора на брат му Иван Лухов. Месец и половина след като започнал редовни тренировки и вече участвал в турнири и състезания. Тогава  деветгодишното момче вдигало по 15-20 кг. А след още няколко месеца, когато другите стигнали тези килограми, той вече слагал 50 кг на щангите.


Миналата година младежът завършил професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот, като разпределял силите и времето си между учението и спорта.

От първите стъпки на Иван Димов в сопотската зала за вдигане на тежести до този момент до него е баща му Петко Димов - уверен във възможностите на сина си и сам отдаден на този спорт като треньор на деца от клуб „Самсон“ в Сопот. Когато Иван започнал да тренира, бащата провел с  личния треньор на сина си Иван Лухов по-сериозен разговор. Лухов потвърдил, че момчето има потенциал и ако се работи с него, ще се получат отлични резултати.


"Говорих и със сина ми дали му харесва спортът, дали иска да се занимава с него сериозно", разказа Петко Димов. После оставил момчето да си помисли и отново разговаряли. Иван бил убеден, че иска да се отдаде на силовия спорт. "Казах му, че ще има трудности, много лишения, страдания, много болка, че много мазоли на дланите му ще се скъсат. Просто такъв е спортът, тежък е, но си заслужава усилията и всичко, което се прави", споделя бащата.

От началото на учебната 2021-2022 г. Иван Димов е студент по вдигане на тежести в Националната спортна академия. Като член на националния отбор по този спорт той  целогодишно е на тренировки и тренировъчни лагери. Доволни сме от методиката, по която се работи в националния  отбор начело с Иван Иванов, Никола Колев, Радослав Атанасов. Благодарни  сме на треньорите за постигнатите успехи и за работата им с нашите деца. Трудности има навсякъде, просто минаваме през тях и продължаваме напред, обобщава бащата.



А шампионът Иван Димов признава, че професионалните занимания  със спорт са много ангажиращи. Нямаш много свободно време, а когато си на лагер, трябва да тренираш два пъти на ден. В такъв случай за друго не можеш да мислиш. Имаш само кратка почивка. И на следващия ден отново имаш две тренировки, споделя той.

Иван разказва още, че с останалите момчета от националния отбор, в който са заедно на тренировъчните лагери, са конкуренти, но преди всичко са приятели. С тези, с които сме в една категория, наистина се конкурираме, но винаги си оставаме близки. Когато  имам свободно време и не излизам с момчетата, обичам да съм на компютъра. Много харесвам видеоигри, така си почивам, разказва спортистът.

Той е в непрекъсната връзка с родителите си. "Майка му одобрява неговия избор да се занимава със спорт, а когато Иван е на лагер или в София, ние се чуваме по телефона постоянно. Синът ми се обажда след всяка тренировка, след вечеря, коментираме как е минал денят. Ако е на лагер по-наблизо, в Асеновград или София, аз ходя два пъти в седмицата да го видя и да го подкрепя", разказва Петко Димов.

Сега, след близо едномесечната почивка след европейското, Иван Димов започва да се подготвя за световното първенство по вдигане на тежести. Предстои му тренировъчен лагер и усилена подготовка за шампионата на планетата, който ще е през декември в Колумбия.



Имало е моменти, когато съм виждал, че натоварването на Иван е много голямо.

Идвало ми е  да му кажа „Стига толкова!“.

Но вместо това му казвам: „Напред трябва да гледаш!“, споделя бащата Петко Димов.

"Най-ценният съвет, който татко ми е дал, е да не се отказвам никога, защото понякога става много тежко. Но това е моят път и аз го следвам", категоричен е щангистът. За него голямата цел е олимпийската титла.


Източник: marica.bg, Цветана Георгиева

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker