Важна среща на синдикатите и ръководството на ВМЗ-Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 07 Юли 2022 14:50

Ръководството на ВМЗ и синдикатите обсъдиха съвместно социалния пакет и условията на труд в завода

Изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов, членовете на борда и представители на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ обсъдиха съвместно на среща днес условията на труд и социалния пакет, въведен от новото ръководство в държавната оръжейница.
На масата на разговорите заедно седнаха членовете на Съвета на директорите – Мариян Йовчев и Камен Шаралиев, изпълнителният директор Иван Иванов  заместникът му Георги Цветков, както и председателите на синдикалните организации на КТ „Подкрепа Димитър Атанасов и на КНСБ Елена Петрова, и техни колеги.
Иван Иванов запозна синдикатите с новата социална придобивка, която се въвежда – отпускането на еднократна сума от 150 лв., която се дава веднъж годишно при ползване на платен отпуск, посочен от работника. Новата придобивка влиза в сила от 1 август.
Бяха обсъдени и конкретни въпроси, свързани с условията на труд във ВМЗ. Реши се да бъде създадена комисия с участието на представители на ръководството и синдикатите, която да прецизира списъка на работниците, на които се полага предоставянето на мляко заради работата във вредни условия – придобивка, която новото ръководство въведе отново след 22 години прекъсване.
Ръководството на завода ще реши заедно със синдикатите и въпроса с поставянето на диспенсъри за вода в цеховете, като се уточнят бройките и местата.
Двете страни обсъдиха и строителната програма с оглед на условията на труд в завода. Изпълнителният директор подчерта, че е наследил завода с изостанал технологичен парк и лоши условия, но увери, че са предприети действия за стабилизирането на ВМЗ. Предстои изготвянето на нова, цялостна строителна програма, с която синдикатите ще бъдат запознати.
Изпълнителният директор Иван Иванов увери представителите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ, че заводът работи нормално и няма поводи за безпокойство сред работниците, като посочи конкретни решени проблеми.
Работните места ще бъдат запазени, нещо повече – ръководството на ВМЗ има готовност да назначи още близо 800 души на работа, стана ясно по време на срещата.
Новото ръководство на ВМЗ и синдикатите се разбраха тези срещи да стана регулярни. Изпълнителният директор Иван Иванов предложи те да се провеждат всеки понеделник, след седмичната оперативка на ръководството на завода.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker