Гвардейска церемония, три Вазови награди и заря в чест на Иван Вазов в Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 10 Юли 2022 08:13

Опрощение, мисия и истина – това са трите стълба на Вазовата България

С тържествен ритуал и заря проверка, изпълнени от Националната гвардейска част и поредица от културни събития Сопот чества 172 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Снощи бе кулминацията на честванията, стотици хора

от Сопот и региона дойдоха пред паметника на Народния поет, за да засвидетелстват преклонението си пред Иван Вазов, на когото дължим начина да обичаме майката, отечеството, природата на България.

 

„Наричаме го „Патриарх на българската литература“, допитваме се до него в тежки моменти и когато имаме нужда от съвет или утеха. Но какво е Вазов днес? Урок в училище? Урок по родолюбие? Урок по честност? Или урок по доблест? Научихме ли уроците му 172 години след рождението му и 101 години след смъртта му? Научихме стиховете, научихме думите, но не и уроците. Какво би казал Вазов сега, ако види България! Неговата България, нашата България, която носим в сърцето си и държим в ръцете си. С тези думи кметът на община Сопот Деян Дойнов откри официалната церемония в чест на 172 годи от рождението на Народния поет.

Преди това в къща-музей „Иван Вазов се състоя церемония по награждаване на носителите на националните награди за литература „Иван Вазов“ и „Съба Вазова“.

„Аз съм щастлив, че тази вечер връчваме три награди за силата на словото и за неговото послание, което носи опрощение, има мисия и търси истина. Днес е знаков ден, защото Вазовият род събира нов род – рода български, които променя България“, каза в обръщението си към присъстващите и лауреатите кметът Деян Дойнов. „От този род са Георги Бърдаров, Джоана Дахабре и Мария Цънцарова. Те носят словото в себе си и го използват, за да ни отворят очите, да ни вдъхновят, да ни смирят и да ни накарат да прозрем истината. Тяхното творчество и тяхното призвание ни показват трите стълба на Вазовата България – опрощението, упованието и истината“, с тези думи Деян Дойнов представи носителите на наградите за 2022 г.

Мария Цънцарова получи наградата на името на Съба Вазова за морал и истинност в общественото слово и изрази своята дълбока благодарност за присъденото отличие. „Вярвам, че независимо от циничността на живота, трябва моралът да ни ориентира и всеки да се прибира с чиста съвест в дома си“.

Джоана Дахабре получи Детската Вазова награда и я посвети на всички млади учители, които сега встъпват в професията и призванието да предават знание на децата. „Днес осъзнах, че всички ние сме Вазовата България. Вазов е бил и утеха и извор на мъдрост. Опитвам се да бъда пример и да показвам и на другарите млади хора, че ние име силата да възродим България“, заяви тя.

„За всеки писател, за всеки човек на словото, културата и духът, Иван Вазов е връх, към който трябва да се стремим. Словата му ще пренесат във вечността радостите и тъгите на България. Всеки народ има своя разказвач. Вазов е разказвачът на българския народ“, заяви Георги Бърдаров, носител на Националната Вазова награда за литература.

По-късно, след тържествената церемония, изпълнена от Националната гвардейска част, празнични илюминации в чест на 172 години от рождението на Иван Вазов, озариха небето на родния град на поета.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker