Президентът Румен Радев идва в Карлово по случай 185 години от рождението на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 13 Юли 2022 18:40

С тържествен митинг-заря и поредица от културни прояви Карлово ще чества 185 години от рождението Васил Левски. Кулминацията е на 18 юли, рождената дата на Апостола на свободата.  На  17 и 18 юли карловци честват и празника на града.  Проявите

 

събират хиляди хора от града, региона и страната. За Празника на Карлово и рождената дата на Левски в града си пристигат и много хора, които живеят и работят в чужбина.
Сутринта на 18 юли в църквата „Свети Николай“ ще бъде отслужена света литургия и ще бъдат положени цветя на паметника на майката на Васил Левски Гина Кунчева.
По традиция на този ден  в Карлово пристига Националният туристически поход „По стъпките на Апостола“. Всяка година проявата събира близо 200 участници от цялата страна. Те изминават маршрути от последния път на Левски и пристигат в Карлово за участие в честването на неговото рождение.
В 11.30 часа в Националния музей „Васил Левски“ започва церемония, на която ще бъдат връчени наградите на фондация „Васил Левски“ и Карловския комитет „Васил Левски“. След това ще бъде открит традиционния литературен салон, на който ще бъдат представени най-новите издания на Апостола.
Вечерта около 20.20 от музея ще тръгне шествие, предвождано от родолюбци, които носят знамето на Карловския революционен комитет. То ще стигне до площад „Васил Левски“, където започва митингът-заря в чест на Апостола.
На 17 юли Карлово от 20.30 часа започва церемония за връчване на наградата на Карлово. След това ансамбъл „Българе“ ще поздрави жителите и гостите на града с празничен спектакъл.
Част от празничните прояви са изложбите в Историческия музей в Карлово. Едната е „Аз един към Бачо Киро” на Исторически музей в Бяла черква по проект, финансиран от Министерството на културата. Другата е Светини от април 1876 г.“ реализирана по инициатива и в партньорство  на музеите в Пазарджик, Карлово, Калофер, Панагюрище, Копривщица, Клисура, Батак, Перущица, Брацигово, Стрелча и Белово, художествено оформление  е на  Художествената гимназия  „Ст. Доспевски“- Пазарджик. Изложбите ще бъдат открити на 15 юли 2022 г.  Това лято  учениците от 10 клас специалност „Екскурзоводско обслужване“ на ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ в Карлово с преподавател г-жа Лиляна Серкьова провеждат в музея лятната си учебна практика, те  помагат  в музейната дейност и при подредбата на изложбите.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker