Започнаха тържествата, посветени на 185 години от рождението на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 18 Юли 2022 09:56

Тържествата по случай 185 години от рождението на Васил Левски започнаха сутринта с литургия в храма "Свети Николай". На едноименния площад бяха издигнати знамената на България и на Карлово и беше отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.

Посрещнати бяха и участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски".

За да се преклонят пред подвига на героя, приел мисията да промени българската история и претворил в делата си мечтата за свобода,  родолюбци от цялата страна следват неговите стъпки, преминавайки за няколко дни Стара планина. Това са ученици на всякаква възраст, студенти, много  семейства с малки деца, туристи -  ветерани.

Тази година участниците в националния поход бяха над 250 и прекосиха Балкана в 11 лъча:

"Левски е обикалял по тези места. Събуждал е хората."
"Ние се свързваме с миналото по някакъв начин. То е един много интересен колектив, песни, разговори, беседи. Левски ни вдъхновява. Той е визия, идея, действие и ние като млади хора за България, трябва най-много да действаме и да работим в тази посока за някакво развитие. Целта на похода е да покажем на младите хора как можем да си помагаме един на друг и да ставаме по-добри хора, какъвто е един от заветите на Левски. Защото един от най-важните завети на Левски е да се борим за свободата. А свободата е на всички нива и да си помагаме, за да бъдем заедно по-силни".
България отбелязва 185 г. от рождението на Васил Левски
В музея "Васил Левски" предстои традиционният литературен салон. Там  бяха връчени и тазгодишните награди на едноименната фондация и местния комитет "Левски".

С воински почести вечерта ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker