Гости на Карлово от 29 държави пяха "Една българска роза"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 29 Юли 2022 17:28

Над 80 души на различна възраст от 29 държави, разположени на 4 континента, пяха в Карлово култовата песен „Една българска роза“ на български език. Те посетиха Националния музей „Васил Левски“ и се запознаха с живота и делото на Апостола като част от  заниманията в Международния летен семинар по български език и култура на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Проявата събира

 

участници от Европа, Азия, Америка и Африка, обединени от интереса към българския език и култура. Част от тях са приятели с музей „Васил Левски“ от години – участвали са в симпозиуми и дискусии, защитавали са тези, писали са статии за Васил Левски, някои от тях са публикувани с сборници, издадени от музея. Други за първи се докоснаха до атмосферата на възрожденско Карлово, в която е израснал Апостола на свободата. Те се запознаха с революционната му дейност и идеи, които го поставят редом до личности от 19 в. като Мацини, Гарибалди, Кошут. Опитахме се да им обясним защо всеки българин толкова много почита Левски, независимо къде се намира - в България или далеч от родината, разказа директорката на музея Дора Чаушева.



Музеят покани вокална група "Карловойс"  да поздрави участниците в Международния летен семинар със своята песен за Апостола и подари на гостите "Една българска роза". Десетки от гостите запяха любимата на поколения българи песен заедно с децата от вокалната група.

Всеки участник в семинара ще отнесе за спомен от България като подарък и книга за Левски на своя език, а тези, които владеят вече български език, алманаха на музея.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker