Калофер омайва своите и гостите с нежна дантела и джаз
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 15 Август 2022 16:11

Прочутата совалкова дантела докара поредния празник за Калофер. Три дни градът чества финото плетиво, наричано от столетие „бяла магия“. 23-то издание на празника на калоферската дантела събра плетачки от седем европейски държави, сред които Франция, Испания, Белгия и Словения.

Заедно с  майсторките от града и от софийския клуб „Седянка“ те демонстрираха техники, модели, мотиви и всевъзможни приложения на дантелата. Видяха ги много гости от страната.

Ревюто на дантели и концертът на  Милица Гладнишка направиха празника неповторим.

Калоферската дантела става все по-популярна не само у нас, но и в Европа и по света, а с това и нашият град, отбеляза кметът  Румен Стоянов. Той доведе на част от проявите на феста посланика на Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф.

Арена на фестивала станаха залите на Творческия дом на калоферската дантела, където се приютяват Златния фонд на калоферските майсторки и съвременният кръжок по изящното плетиво, Даскал Ботевото училище, където бе изложбата „Дантелата – мост между седем държави“, и паркът между тях, където плетачките демонстрираха работа със совалките и конците.


Проведе се и научно-практическа конференция, която погледна към дантелата като културен мениджмънт.

"Празникът се развива и всяка година отваря нови неподозирани приложения на дантелата, която носи красота и култура", припомни Антоанета Първанова, председател на читалище „Христо Ботев“ и ръководител на Творческия дом на калоферската дантела.


От чуждите участнички впечатли плетачка от Франция, която представи дантелено ветрило.  Моделът е изцяло неин и е вдъхновен от  изригващ вулкан.  Плетачката е правила проучване на вулканичната дейност, за да я пресъздаде в совалкова дантела  като ветрило. Само нюансите на сивото са 95, има още жълто, оранжево, които изобразяват лавата. Изплетено е от над 600 совалки в продължение на  една година.



"Да плета калоферска дантела за мен е много успокояващо, гали ме, прави ме щастлива, кара ме да се чувствам способна", горда, сподели  Анелия Маркова. Тя живее в София, но коренът й е от Калофер.

Дантелена фиеста събра в Калофер плетачки от седем държави СНИМКИ "Умението да създаващ тази изящна красота само с миниатюрни совалки и тънък конец  наистина запленява и омагьосва", сподели и Нина Димитрова от Силистра.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker