Кметът Деян Дойнов и гражданите на Сопот единни за ремонта на читалище "Иван Вазов"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 18 Август 2022 15:06

До две седмици кметът на Сопот Деян Дойнов ще обяви обществена поръчка за ремонт на покрива на читалище „Иван Вазов“ в града. Спасяването на сградата от течовете от продънения покрив е приоритет в дейността на кмета. В продължение на пет години той положи огромни усилия да убеди част от общинските съветници в необходимостта ремонтът да бъде осъществен час по-скоро.

За целта са осигурени 210 000 лева по кредит на община Сопот от „ФЛАГ“ ЕАД. С тях ще се ремонтира само частта, която покрива зрителната зала със 700 места. Този скат на покрива е най-висок, освен това спасяването на големия салон и фоайето, в което дъждът се излива без прегради, са първостепенна задача в предстоящите ремонтите дейности. Целият покрив е с площ 3 декара, за останалата част ще търсят други възможности, заяви кметът на Сопот Деян Дойнов.

Проблемът с читалището на Сопот е от 2009 година, тогава покривът на сградата вече е компрометиран от времето и дъждовете, а местната власт успява да осигури 500 000 лева от държавата, предоставени чрез постановление на Министерския съвет. Няколко седмици след ремонта обаче при първия проливен дъжд помещенията в читалището се наводняват. Драмата продължава години наред докато сцената се скапва от дъждовете, а библиотеката и останалите помещения подгизват и мухлясват.

Спомням си един празник на 9 юли, рождената дата на Иван Вазов, ние от мъжката вокална група изнасяхме концерт, на който присъстваше президентът Георги Първанов. Ние бяхме на сцената и пеехме, а дъждът валеше върху нас, припомни Николай Василев от известната певческа формация.

Сградата на читалището в Сопот е една от най-представителните в региона, тя е изключително функционална, с уникална сцена и зали за богата и разнообразна културна дейност.

Намерението на администрацията за предстоящия ремонт на читалищния покрив бе обсъдено на среща с гражданите на Сопот. Още от началото на първия си мандат преди шест години Дойнов и екипът му обсъждат с жителите на града и на прилежащото село Анево всички предстоящи градоустройствени дейности, въпросите за кредитите, които общината поема, измененията на местните данъци и т.н., без това да е нормативно изискване.

На обявената среща за ремонта на читалището дойдоха десетки граждани и част от общинските съветници. В нея не участва председателят на Общинския съвет Нели Пенева , макар че тя получи специална покана, която бе публично обявена.

Гражданите на Сопот подкрепиха единодушно предложението на Деян Дойнов с парите от заема от „ФЛАГ“ ЕАД да се ремонтира покрива над зрителната зала, а кметът да потърси възможност да осигуряване на средства за ремонт и на останалата част на покрива чрез програмата за енергийна ефективност. Целта е дейностите да бъдат извършени качествено, така че в следващите 20-30 години да не се налага ремонт на покрива на читалището, заяви Деян Дойнов./marica.bg/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker